Hububatçılar yıla sipariş ve üretim artışıyla başladı

Geçen yılı 11,9 milyar dolar ihracatla kapatan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, yıla sipariş ve üretim artışıyla başladı. TİM Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, İstanbul Sanayi Odası’nın verilerine göre sektördeki yeni iş hacminin aralık ayında güçlü şekilde yükseldiğini, gıda sektöründe yeni siparişlerde olduğu gibi üretim tarafında da artış olduğunu gösterdiğini söyledi.

Gıda sektörü 2025 yı­lına sipariş ve üre­tim artışıyla başladı. Hububat, bakliyat, yağlı to­humlar ve mamulleri sektö­rü, 2024 yılının aralık ayında 1 milyar 138 milyon dolar ile yıl içindeki en yüksek ihra­catını gerçekleştirdi.

İstan­bul Sanayi Odası’nın verile­rine göre sektördeki yeni iş hacminin aralık ayında güç­lü şekilde yükseldiğini ve gı­da sektöründe yeni sipariş­lerde olduğu gibi üretim tarafında da artış olduğu­nu gösterdiğini kaydeden TİM Hububat, Bak­liyat, Yağlı To­humlar ve Ma­mulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryaki­oğlu, ‘’Hem talep hem de tedarik süreçlerindeki bu hareketlili­ği dengeli bir şe­kilde yönetmeye çalışıyoruz.

Be­lirli ürün grup­larındaki fiyat­lamalar üzerinde, bölgemiz­de devam eden savaşların da önemli bir etkisi var. Yurt içi ve yurt dışında firmalarımı­zı ilgilendiren tüm gelişme­leri yakından takip ediyoruz. Öte yandan, bu olumlu veriy­le birlikte, girdi maliyetle­rindeki en yüksek artışın da yine gıda imalatında olduğu görülüyor’’ dedi.

“Gıda fiyatlarında iyileşme 2025’te görünür olacak”

Bisküvi, buğday unu, ma­karna, bitkisel yağlar ile şe­kerli ve kakaolu ürünler baş­ta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hubu­bat, bakliyat, yağlı tohum­lar ve mamulleri sektöründe 2024 yılını, 11,9 milyar dolar seviyesinde ihracat yapa­rak geride bıraktıklarını ak­taran Tiryakioğlu, sektörle­rinin Türkiye bitkisel ürün ihracatının yarıya yakınını gerçekleştirdiğini ve en faz­la ihracat yapılan ülkelerin ise sırasıyla Irak, ABD ve Su­riye olduğunu bildirdi.

“Dengeli bir ticaret stratejisi yürütülüyor”

Karadeniz ülkelerin dün­ya tahıl üretiminin merkezi haline geldiğini ve jeopolitik olarak büyük önem taşıyan Türkiye’nin tahıl ticaretine yön veren birkaç ülkeden bi­ri olma özelliğini koruduğu­nu ileten Tiryakioğlu, ‘’Savaş öncesinde neredeyse bizim iki katımız kadar buğday üre­ten Ukrayna’nın bu yılki üre­timi 22 milyon tonla Türki­ye’ye yakın seviyelerde.

Di­ğer tarafta 90 milyon tonun üzerinde buğday üreten Rus­ya, sadece son 4 ayda 20 mil­yon tonun üzerinde buğday ihraç ederek bir rekor kırdı. Rusya şu sıralar Baltık De­nizi limanlarını genişletme­ye çalışıyor ve tarımda sü­per güç olma hedefiyle, 2030 yılına kadar tahıl ihracatı­nı yüzde 50 daha artırmayı planlıyor. Yüksek yağışlara bağlı olarak buğday rekolte­sinde artış bekleyen Irak ise gelecek yıl buğday alım fiyat­larını aşağı çekmeye hazırla­nıyor’’ diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Dalda meyve kalmadı çiftçinin kanadı kırıldı

65 ilde zirai don afeti yaşandı. Etkilenen ürünlerin bir...

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Polat: Tarım sigortası bulunmayan çiftçilerimizin zararı minimize edilecek

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, zirai dondan...

Faize para var çiftçilere yok

Destek olmadığı için üretime küsen çiftçi şimdi de don...

Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Ögel oldu

Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekilliğine Prof. Dr....