TMO fındık alımını durdurdu, fiyatlar sabit kaldı: Fındık üreticisi artış beklentisinde…

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alımını durdurma kararı, fındığın serbest piyasadaki fiyatını etkiledi. Konuyla ilgili açıklama yapan fındık tüccarları, kararla birlikte serbest piyasada fiyatların sabit kaldığını kaydetti. Üreticinin beklentisi ise fiyatların yükselmesi yönünde.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 31 Aralık 2024 itibariyla fındık alımını durdurduğu açıkladı.

Yaşanan bu gelişmenin ardından, serbest piyasada fındık alımları yapan tüccarlar, fiyatların sabit bir şekilde seyrettiğini belirtti.

“Fiyatlar sabit kaldı”

TMO’nun alımı durdurması ile serbest piyasada fiyatların sabit kaldığını kaydeden Hasan Himtaş, bu yıl yağlı fındığın kilosunun 142,5 TL’ye çıkmasını beklediklerini söyledi:

“TMO’nun 31 Aralık’ta alımını durdurdu. Bu karar fındık piyasasında önemli bir etkiye yol açtı. TMO’nun alımı durdurması ile serbest piyasada fiyatlar sabit kaldı.

2024 yılının son haftasında 52 randımanına göre 132,5 TL’den kapanan Levant fındık yeni yıla 128 TL civarında başladı. Geçen 2023-2024 sezonunda yağlı fındık ise 142,5 TL’ye kadar yükseldi.

Bu yıl fındıktan beklentimiz, yağlı fındıkta 142,5 TL, Levant fındıkta ise 132,5 TL olması. Ayrıca devletin TEFE-TÜFE oranlarına göre fiyatların 155-160 TL seviyelerine çıkması muhtemel. Umarım beklentimiz gerçekleşir.”

“Kendi lehlerine göre belirleyebilirler”

Fındık tüccarı Hayrettin Karabulut ise TMO’nun alımının durmasıyla serbest piyasadaki tüccarların fiyatları kendi lehlerine belirleyebileceğini ifade etti.

Karabulut, “Fiyatların 130 TL civarında seyredeceğini ve yeni sezona kadar 2-3 TL arasında dalgalanma yaşanabileceğini düşünüyorum. Üreticilerin fındığı elde tutmasının artık bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.

Üreticinin beklentisi fiyatların artması

2025 yılının ilerleyen aylarında fındık fiyatlarında yükselmesinin beklendiğini söyleyen fındık tüccarı Zekeriya Yıldız ise şu açıklamalarda bulundu:

“Fiyatlar şu an 128 TL civarında işlem görüyor. Ancak 2025 yılının ilerleyen aylarında beklentiler yüksek. Fiyatlar beklentiler yönünde yükselmesi üreticiyi mutlu edecektir. Üreticilerin beklentisi bu yönde ancak, serbest piyasaya baktığımızda ise yükselmesine yönelik bir emare gördüğümüzü söylemek zor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gazi Kutlu: Gelecekte incir Aydın’da, kayısı ise Malatya’da yetişmeyecek!

https://youtu.be/cQeDXX57EOs?feature=shared İklim değişikliğinin etkisiyle üretim yerleri değişecek ürünler arasında limon,...

‘Kuraklığa dayanıklı yem bitkileri yaygınlaştırılmalı’

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, kuraklığa dayanıklı...

Bayramda tüketimin üç kat artması bekleniyor: Baklava fiyatları ne kadar oldu?

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala baklava üreticileri tam kapasiteye...

Rekabet Kurumu yedi tohum firması hakkında soruşturma açtı

Rekabet Kurulu, tarla bitkileri tohumları pazarındaki yedi teşebbüse hakkında...