TARSİM tarafından 2025’te teminat altına alınacak ürün ve riskler belirlendi

Tarım Sigortaları Havuzunca (TARSİM) 2025 yılında kapsama alınacak riskler, ürünler, bölgeler ve prim desteği oranları belli oldu.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticiler için TARSİM kapsamında uygulanan dolu paketine ek olarak, açık alanda yetiştirilen meyveler, yağ gülü ve enginar için don riski, meyve bahçeleriyle bağlarda dolu ağı ve örtü sistemleriyle bu sistemlerin altında bulunan ürünler için dolu ağırlığı riski ile kiraz, incir ve üzümde yağmur riski teminat altına alındı.

Meyve ağaçları, çay ve asmalarla bu ürünlerin fidanlarında paket halinde, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ağırlığı, sel ve su baskını riskleriyle yaban domuzu ve geyik zararı riskinin sadece fidanlara verdiği zararlar da sigorta kapsamına dahil edildi.

Köy bazlı verim sigortası ile kuru tarım alanlarında yetiştirilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve ayçiçeği ürünlerinden, dolu paketi dışındaki kuraklık, don, sıcak rüzgar, soğuk hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinden kaynaklı verim düşüşleri de teminata dahil edildi.

Seralar için de dolu ana riskiyle fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskınıyla taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ek riskleri paket halinde sigortalanabilmesi hükme bağlandı.

Büyükbaş ve küçükbaşta hırsızlık da teminat kapsamında

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta ölüm riski ve ek olarak isteğe bağlı olarak hırsızlık, terör, grev, lokavt, kargaşa ve halk hareketleri riskleri, kapalı sistemde üretim yapılan, biyogüvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanlarının ölüm riski ve açık ve yarı açık sistemde yetiştirilen kümes hayvanlarının ölüm riski ve ek olarak isteğe bağlı olmak üzere terör, grev, lokavt, kargaşa ve halk hareketi riskleri de TARSİM tarafından teminat kapsamına alındı.

Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri için hastalık, yetiştiricinin kontrolü dışındaki kirlenme ve zehirlenmeler, fırtına, hortum deprem, sel ve su baskını, kazalar, predatörler, alg patlaması nedeniyle meydana gelen ölüm riski ile kafes ve ağlar için kazalar, predatör saldırısı, fırtına, hortum, deprem, sel ve su baskını riskleri, Arıcılık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı aktif ve plakalı kovanlar için fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını, taşıt çarpması, nakliye ile vahşi hayvan saldırısı riskleri teminata dahil edildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Yeni taklit ve tağşişler korkuttu ! Baharat yerine bakın neler yiyoruz… Sağlımızı nasıl etkiliyor?

Gıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu...

TÜİK 2024 verilerini açıkladı: Bitkisel üretim tarla ürünlerinde azaldı, meyve ve sebzede arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 yılına ilişkin bitkisel üretim...

3 liraya satılan limon markette 30 liraya satılıyor!

www.facebook.com/watch/?v=588274067216745 Adana'da limon üreticisi ve hal esnafı, ürünlerini istedikleri karla...

Meteoroloji’den 9 il için sarı kodlu alarm: İstanbul buz kesecek (28 Aralık 2024 hava durumu)

Yurt genelinde soğuk hava etkisini sürdürüyor. İstanbul'da sıcaklık 10...