Şahin Aybek: Köy Enstitüleri’ni iyi anlamadan Kent Enstitüleri’ni kuramayız

Köy Enstitüleri geleneğinden gelen bir eğitimci olarak dünya eğitim tarihine de damga vurmuş bu okulları çok önemserim. Bir aydınlanma mucizesi ve çok yönlü bir insan yetiştirme projesi olan Köy Enstitüleri deneyimimizi günümüz koşullarına uyarlayarak şehirlerin geri kalmış arka mahallelerine de müdahale edebileceğimiz Kent Enstitüleri kurabiliriz. Çağın gereklerine uygun kurulacak olan Kent Enstitüleri, Eğitim Üniversitelerine öğretmenliğe tutkuyla, aşkla inanmış idealist öğretmen adayları yetiştirebilirler.

Kent Enstitüleri’nin temel amacı Köy Enstitüleri’ndeki gibi nitelikli öğretmen yetiştirmek olmalıdır. Kendi hayatını değiştirme güç ve bilincine sahip, aklını kullanabilen, bilimi merkeze alan, okuma alışkanlığı olan, bir müzik aleti çalabilen, spor yapan, sanatla barışık, ülkesini ve dünyayı tanıyan çağdaş nesiller bu yolla yetiştirilebilir. Bu Kent Enstitüleri’ni de ancak Köy Enstitüleri’ni iyi anlayarak kurabiliriz.

Ama bunun için öncelikle Köy Enstitüleri deneyimimizi iyi anlamalıyız, gerekli dersleri çıkarmalıyız. Köy Enstitüleri nedir? Köy Enstitüleri ne zaman açılmıştır? Köy Enstitüleri’nin amacı neydi? Köy Enstitüleri niye kapanmıştır?

Köy Enstitüleri Yaygın Olarak Bilindiği Üzere 1940 Yılında Değil 1937 Yılında Kurulmuştur.

Köy Enstitüleri yaygın olarak bilindiği üzere 1940 yılında değil 1937 yılında kurulmuştur. Köylerdeki eğitim sorununu çözmek için 1937’de Eğitmen Uygulaması ve Köy Öğretmen Okullarının açılma süreçleri yaşanmıştır. Köy Enstitüleri açılınca,11 Haziran 1937 tarih ve 3238 sayılı kanunla açılan Köy Eğitmen Kursları Köy Enstitülerine bağlanmıştır. Yani aslında ilk Köy Enstitüleri Köy Öğretmen Okulu adıyla, 22 Mart 1926 tarih ve 789 sayılı Maarif Teşkilatına dair kanunla açılmıştır. Ve bu Köy Öğretmen Okulları’nın yani Köy Enstitüleri’nin ilki 1 Ekim 1937’de Eskişehir Çifteler ’de, ikincisi de 30 Ekim 1937 günü İzmir Kızılçullu’da açılmıştır. Köylerdeki eğitim sorununu çözmek için 17 Nisan 1940 tarihinde 3803 sayılı Köy Enstitüleri Yasası kabul edilmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Yozgatlı çiftçi CHP mitinginde konuştu: Turpunan, şalgamınan devlet idare edilmez

CHP'nin Yozgat mitinginde vatandaşlara seslenen ve İmamoğlu protestolarına katıldığı...

Murat Sabuncu: Turpunan şalgamınan ‘organik halk muhalefeti’ büyürken Yozgat çok önemli mesaj verdi

İşin adını halk verirse o unutulmaz; çünkü ezberden, kitaptan...

Çiftçiye destek yarım kaldı

Zirai donda destek verilecek ürün sayısı da miktarı da...

İşte Batı Akdeniz’in ihracat şampiyonu

Batı Akdeniz'in ilk çeyrekteki ihracat şampiyonu "biber" oldu. Örtü altı...