Tarımda üretici enflasyonu 2,5 yılın zirvesinde

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) Kasım’da aylık bazda yüzde 8,88 artarken, yıllık bazda yüzde 46,91 yükseldi. Böylece Tarım-ÜFE, Nisan 2022’den bu yana aylık bazda 31 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Tarım-ÜFE, Kasım’da aylık bazda yüzde 8,88 yükselirken, yılık bazda yüzde 46,91 arttı. Endekste, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 37,55 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 48,83 artış gerçekleşti.

Böylece tarım-üfe aylık bazda Nisan 2022’den bu yana en sert yükselişini kaydederek 2,5 yılın zirvesini gördü.

Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 9,35 artış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,59 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünleri; su ürünleri; balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 1,70 artış gerçekleşti.

Ana gruplarda bir önceki aya göre, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde yüzde 19,49 artış, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde yüzde 4,91 artış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 2,93 artış gerçekleşti.

Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 263,86 artış ile turunçgiller, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 43,95 artış ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “65 ilimizde zirai don zararı var

Zirai dondan etkilenen Sakarya’nın Geyve ve Pamukova ilçelerinde bahçe...

Uzmanlar “Fiyatlar artacak” diyerek uyardı: Stok yapın

Türkiye'de 81 ilde 'zirai don' alarmı! Uzmanlar "Fiyatlar artacak"...

Don hasar raporları hazırlanırken üretici örgütlerinin dikkate alınmasını istediği hususlar

Şubat ayında Adana, Mersin ve Hatay illerinde, Nisan ayında...

Eray Özer, Abdurrahman Dilipak’la Greenpeace’i aynı noktaya getiren kanun

Gerçekten de böyle oldu: İklim Kanunu’na bir yanda Abdurrahman...