Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi’nin hazırladığı Küresel Kuraklık Tehdidi: Bölgesel ve Küresel Kuraklık Eğilimleri ve Gelecek Projeksiyonları isimli rapora göre, 2020’ye kadar geçen 30 yıl içinde dünyanın karasal alanlarının yaklaşık yüzde 77,6’sı, önceki 30 yıla kıyasla daha fazla kuraklık yaşadı.
Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi’nin (UNCCD) hazırladığı Küresel Kuraklık Tehdidi: Bölgesel ve Küresel Kuraklık Eğilimleri ve Gelecek Projeksiyonları isimli rapora göre, 2020’ye kadar geçen 30 yıl içinde dünyanın karasal alanlarının yaklaşık yüzde 77,6’sı, önceki 30 yıla kıyasla daha fazla kuraklık yaşadı.
Aynı dönemde, kuraklık yaşayan bölgeler yaklaşık 4,3 milyon kilometre kare genişledi. Bu alan, dünyanın yedinci büyük ülkesi Hindistan’ın yaklaşık üçte biri büyüklüğünde ve şu anda dünyadaki tüm kara alanlarının (Antarktika hariç) yüzde 40,6’sını kaplıyor.
Son birkaç on yılda, dünya çapında kara alanlarının yaklaşık yüzde 7,6’sı – Kanada’dan daha büyük bir alan – kuraklık eşiğini geçti. Bu bölgelerin çoğu, tarım, ekosistemler ve bu alanlarda yaşayan insanlar için ciddi sonuçlar doğurarak kurak bölgelere dönüştü.
Araştırma, sera gazı emisyonlarının azaltılamaması durumunda, yüzyılın sonuna kadar dünya üzerindeki nemli alanların yüzde 3’ünün daha kurak hale geleceğini öngörüyor.
Yüksek sera gazı emisyonu senaryolarında, kurak bölgelerin ABD’nin Orta Batı’sı, Meksika’nın orta kesimi, Venezuela’nın kuzeyi, Brezilya’nın kuzeydoğusu, Arjantin’in güneydoğusu, Akdeniz Bölgesi’nin tamamı, Karadeniz kıyıları, Güney Afrika’nın büyük bölümleri ve Avustralya’nın güneyi gibi bölgelerde genişleyeceği tahmin ediliyor.