Ece İçmez
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayvan sayısındaki azlıktan dolayı et fiyatlarını ucuzlatmak için ithalat çağrısı yapması üreticiyi isyan ettirdi. Fiyatların enflasyon kaynaklı yem, enerji, işçilik gibi girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı pahalı olduğunu belirten Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara ve Titar Tarım Başkanı Mehmet Doğan sektörün krize gireceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın et fiyatlarının düşürülmesi amacıyla ithalat yapılacağına dair verdiği talimat sonrası krizde olan canlı hayvan üreticisini isyan ettirdi. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, yem, enerji ve işçilik maliyetlerinin şu anda et fiyatlarına yansımadığını söyledi. Şenkara, bunun temel sebebinin Et ve Süt Kurumu’nun ithalat yoluyla yaptığı fiyat regülasyonu olduğunu aktararak, “Esnaf şu an ki fiyatlardan satmaktan mutlu olsa da üretici bu yüzden zor durumda kalıyor. Aslında artan enflasyonla birlikte et fiyatlarının da yükselmesi gerekiyordu, fakat regülasyon sayesinde bu yükseliş gerçekleşmedi” dedi.
Yem, enerji ve işçilik maliyetlerindeki artışın, enflasyonla birlikte sürekli bir yükseliş gösterdiğini aktaran Şenkara, “Bu kışın gelmesiyle değil, enflasyonla orantılı olarak zaten yaz aylarında da üreticimiz bu artışları yaşıyor” diye konuştu.
‘İTHALAT TÜKETİCİYİ KÖTÜ ETKİLİYOR’
Türkiye’nin et üretiminde kendi kendine yetebilen bir durumdayken, fiyat regülasyonları nedeniyle üreticinin üretimden vazgeçtiğini ve bu durumun uzun vadede tarım sektörü üzerinde de olumsuz etkiler yaratacağını anlatan Şenkara, “Bir üretici canlı hayvan üretimi yaparken, aynı zamanda tarımla da uğraşıyor. Hayvancılığı bırakınca dolaylı olarak tarımı da bırakıyor. Bu dışa bağımlılık, ileriki yıllarda bizi zor duruma sokacak” ifadelerini kullandı. Yükselen maliyetler ve ithalatın etkisiyle et fiyatlarının artması gerektiği halde üreticilerin kar elde edemediklerini vurgulayan Şenkara, “İthalat tüketiciyi de kötü etkiliyor bunun yanı sıra fiyatlar gerektiği kadar artmadığı için istedikleri kârları elde edemiyorlar” dedi.