NielsenIQ Türkiye’nin raporuna göre tüketici 2023’te alışveriş yapmak için ortalama 2.5 market gezerken, bu oran 2024’te 3.4’e çıktı. Tüketicinin, artık alışverişini daha fazla araştırarak yaptığını, fiyat ve promosyonları kontrol ederek, daha fazla market ziyareti gerçekleştirdiğini ortaya koyan araştırmaya göre, “Sadece kişisel ihtiyaçları alırım, lüks ihtiyaçlarını keserim” diyenlerin oranı da %56’dan %73’e çıktı.
Modern gıda perakendesinin temsilcisi Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), dün gerçekleştirdiği 10. Ortak Gelişim Kongresi’nde gıda perakendecilerini ve tedarikçilerini bir araya getirdi. NielsenIQ Türkiye’nin “Çoklu Kanal ve Okazyon Denklemini Doğru Anlamak: Büyümeye Boyut Verecek Alışverişçi ve Perakende Trendleri” sunumunda rapor açıklandı.
Raporda, tüketiciler daha ucuz ürünler için gezdiği market sayısını artırdığı vurgulandı. Rapora göre tüketicilerin 2023 yılında ziyaret ettiği market sayısı ortalama 2.5 iken, bu oran 2024 yılında 3.4’e çıktı. Rapora göre organize perakendenin ilk kez 50 bin noktayı geçti. Raporu NielsenIQ Türkiye Genel Müdür / EEMEA E-Ticaret Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan ve NielsenIQ Türkiye Perakende Hizmetleri Direktörü Serhat Sükan açıkladı.
Tüketici artık ‘avcı’
Tüketicilerin 2024 yılında gezdiği market sayının 3.4’e çıktığını aktaran NielsenIQ Türkiye Genel Müdür / EEMEA E-Ticaret Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan, artık tüketicilerini alışverişini bir avcı gibi her yerdeki fiyatları ve promosyonları kontrol ederek daha fazla market ziyareti yapmaya başladığını söyledi.
Farklı ürünleri, farklı yerlerden alarak ihtiyacını karşılamaya başladığını kaydeden Erdoğan, “Özellikle alışverişe baktığımızda ‘sadece kişisel ihtiyaçları karşılarım, lüksü keserim’ diyenlerin oranı yüzde 56’dan yüzde 73 seviyesine çıktı. İndirimli ürünleri alırım diyenlerin oranı yüzde 50’i seviyesine geldiğini görüyoruz.
Özellikle uygun fiyatlı olması ve toplu alışveriş yaparım diyenlerin oranı da azaldığını görüyoruz. Yani toplu alışveriş yaparak, stok yapmak gibi davranış biçiminde azaldığını görüyoruz. Promosyon tercihlerinde ise fiyat indiriminin yüzde 67 ile ilk sırada karşımıza çıkıyor. Tüketiciler, tasarrufu doğrultusunda marka ayırt emeksizin promosyon ürünü alırımı diyenlerin oranı yüzde 49’a oldu. İndirim sunan mağazalardan daha çok alışveriş yaparım diyenlerin oranı yüzde 39 ve daha uygun fiyatlı markaya geçerim diyenlerin oranı yüzde 35 oldu” dedi.
Raporda özellikle daha düşük birim fiyatı için daha büyük boy alırım diyenlerinin oranı ise yüzde 72 oldu. Bu oran globalde yüzde 65 olarak yer alıyor. Daha düşük paket fiyatı için daha küçük boy alırım diyenlerin oranı yüzde 58’ler oldu. Tüketici, ucuzun peşinde ve promosyonun peşinde koşarken bir yandan da kaliteden ödün vermek istemiyor. Kaliteye önem veriyorum ve kaliteli ürünler için daha fazla ödeme yapmaya hazırım diyenlerin oranı yüzde 40’ı olarak yer alıyor.