Servet Yıldırım: O dediğini yaparsa sel, kuraklık, yangın artacak; ölümler ve hastalıklar çoğalacak

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Bakü’deki İklim Zirvesi’nde “Duymuş olduğunuz ses hızla geçen zamanın sesidir. Küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlandırmak için son geri sayımdayız ve zaman bizim lehimize değil” diyerek ülkeler üzerinde aksiyon almaları için baskıyı artırsa da iklim değişikliğinin bir aldatmaca olduğuna inanan Trump’ın seçim zaferi, iklim mücadelesinin geleceğini ciddi bir belirsizliğe soktu.

Biden’ın başkan olması sonrası ABD, iklim değişikliği ile mücadele kampanyasına ciddi destek vermeye başlamıştı. Geçmiş başkanlığı döneminde önüne gelen çevre dostu tüm kararları geri çeviren ve Paris İklim anlaşmasından çekilme kararı alan Trump ise çok büyük bir ihtimalle bu gidişi tersine çevirecek ve belki de küresel ittifaktan çıkacak.

Küresel sıcaklığın rekor seviyeye ulaştığı ve çok sayıda iklim değişikliği kaynaklı hava olaylarının yaşandığı bir dönemde daha somut ve güçlü adımlar atılması beklenirken ABD’nin katkısının yok olması dramatik bir gelişme olacak. ABD’nin varlığı iklim değişikliğine karşı verilen küresel cevabın gücü ve sürekliği açısında önemlidir. ABD’nin içinde yer almadığı bir küresel iklim mücadelesinin başarı şansı yoktur.

Oysa yayınlanan bilimsel raporlar iklim değişikliğine karşı ortaya konulan mücadelelerin yetersiz olduğunu gösterirken bu gerçeğin önüne geçmek için de 2050 yılına kadar karbon nötr hedefine ulaşılması ve ortalama küresel sıcaklık artışının 1,5 derecede tutulması gerektiğini ortaya koyuyor. Bu hızla giderse, sanayi devrimi öncesi döneme göre küresel ısınma önümüzdeki çok da uzak olmayan bir gelecekte 3 dereceyi aşacak.

Kaba hesaplamalara göre Trump’ın izleyeceği politikalar sonucu 2030 yılına kadar atmosferde fazladan 4 milyar tonluk sera gazı emisyonu bekleniyor. Yani Trump geldiği için sıcak hava dalgaları artacak, daha fazla orman yangını, sel ve kuraklık yaşanacak. Ölümler ve hastalıklar artacak.

COP 29’a Trump gölgesi

Trump yönetiminin taş koyacağı önemli bir konu ise temiz enerjiye geçiş çabası olacak. Önceki COP’ların neredeyse tümünde fosil yakıt kullanımının kademeli sonlandırılması konuşuldu. Fosil yakıt meselesi kritik çünkü bilimsel çalışmalara göre küresel sera gazı emisyonunun dörtte üçünden fazlasının müsebbibi kömür, petrol ve gaz. Bundan dolayıdır ki; iklim toplantılarının ana konusu fosil yakıtlarının küresel ısınmadaki rolleri ve bu toplantıların başarı ölçütü ise bu yakıtların kullanımının sınırlanması yönünde atılan adımlar olarak görüldü. Sonlandırılması kararı alınamadı ama geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılan zirveden karar yerine çağrı çıkması zayıf bir sonuç olsa da önceki duruma göre yine de ileri bir adımdı.

Ancak Trump’ın başkanlık seçimini kazanması ile bu çağrının üzerine gölge düştü. Trump göreve geldiğinde ABD petrol ve gaz sektörüne yatırımların önünü açacağını söylüyor. Blöf yapmadığını daha önceki başkanlık döneminde Paris İklim Anlaşması’ndan çekilerek göstermişti. Buna rağmen her COP’ta olduğu gibi Bakü’de de yenilenebilir enerji ayrı bir başlık. Yeşil enerji bölgeleri ve koridorlarına yatırımın teşvik edilmesi; altyapının geliştirilmesi ve modernizasyonu, bölgesel iş birliğinin teşvik edilmesi için hedefler belirlenecek. Küresel enerji depolama kapasitesinin nasıl arttırılacağı konuşuluyor. Yine bu çerçevede temiz hidrojen için küresel pazarın potansiyelini açığa çıkarmayı amaçlayan bir deklarasyon da gündemde yer alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kazdağları’nda nöbet sürüyor: ‘Havamızı suyumuzu madene vermek istemiyoruz’

Cengiz Holding’in 16 gündür ağaç kesimine devam ettiği Kazdağları’nda...

Çiftçi tarlayı terk ediyor: İstihdamdaki tablo ortaya çıktı

Tarım sektörü,artık istihdam kapısı değerini yitirdi. Tarımın istihdam payında...

Meteoroloji uyardı: Havalar 10 gün boyunca yağışlı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Balkanlar üzerinden gelecek yağışlı ve...

Bakan Yumaklı: Tarımsal ihracat rakamımızı 31 milyar dolara çıkardık

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal ihracatın 22...