Elif Ergu Demiral: Bilinçli tüketici nasıl olunur?

Elif Ergu Demiral

İhtiyacınız olmayanı almamak yetmez! Artık her ihtiyacımızın nasıl üretildiğini bilmek, atıklarımızı en aza indirmek ve sürdürülebilirlik hedefleri olmayan markaları elemek zorundayız.

Sürdürülebilirlik çok kapsamlı bir konu. Son dönemde de sürekli karşımıza çıkıyor. Şirketlerin sürdürülebilirlik raporlarını okuyor, karbon ayak izi nasıl azaltılır diye bakıyor, gezegenin geleceği için atılması gereken adımları takip ediyoruz. Bir yandan da dünyanın farklı bölgelerinden neredeyse her gün iklim krizinin etkileriyle yaşanan felaket haberleri geliyor.

Çizim: Sönmez Karakurt

 

Toprakların kirlenmesi, plastik atıkların önlenememesi, elektronik atıkların yarattığı tehlike, fosil yakıtlara olan bağımlılık dünyanın geleceği açısından herkesi endişelendiriyor. Bir yandan da bireyler, “Biz ne yapabiliriz?” diye düşünüyor. “Sorunların büyüklüğü karşısında bireylerin çabaları neyi sağlar?” diye de soruyoruz.

Her bilinçli tüketici bu numarayı bilmeli ve sağlıksız, denetimsiz, uygunsuz bir ürünle karşılaştığında Alo 174 Gıda Hattı’nı arayarak şikayetlerini dile getirmeli.

Bu noktada hem kendi hayatımızı korumak ve anlamlı kılmak hem de gelecek nesillere olan borcumuzu ödemek için hepimiz daha iyi ve bilinçli bireyler olmak zorundayız. Bunun yolu da öncelikle bilinçli tüketimden geçiyor. Sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşabilmek için bilinçli tüketici olmak şart.
Alışveriş yaparken çevreye, insan sağlığına ve topluma olan etkileri göz önünde bulundurmak bilinçli tüketici olmanın olmazsa olmazları arasında. Örneğin enerji, su ve hammaddeleri israf etmemekle başlayabiliriz. Bunu nasıl sağlarız diye bakarsak belki maddeler halinde neler yapabileceğimizi sıralayabiliriz:

Neye ihtiyacımız var?

Sadece gerçekten ihtiyaç duyulan ürünleri almak israfı ve gereksiz harcamaları önler. Her alışveriş öncesinde ihtiyaç listesi yapmak kazanmamız gereken bir alışkanlık olmalı. Evdeki, işteki, sosyal hayattaki tüm ihtiyaçların öncelikleri içeren listesi aslında israfı önlemenin en önemli adımlarından biri.

Araştırmadan alma!

Araştırma ve bilgilenme yapmadan almamak gerekiyor.

İhtiyacınızın ne olduğunu saptadıktan ya da ihtiyaçlarınızın listesini yaptıktan sonra seçenekleri belirlemek için araştırma yapmak, almayı planladığınız ürünler hakkında bilgi toplamak, ürünün kalitesi, süresi, dayanıklılığı ve fiyat/performans oranını değerlendirmek sizi bilinçli tüketici yapar. Artık hayatta çok seçenek var. Dijital platformlar fiyat-kalite performansını değerlendirmeniz için sonsuz seçenek sunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Apdurrahman Yıldırım Tarımda strateji arayışı

Ekim ayı enflasyonu yine beklentilerden yüksek çıktı ve yüzde...

Tanesi 8-9 TL’ye çıkan yumurta hem esnafı hem de tüketiciyi zorlamaya başladı.

Yumurta fiyatlarına iki hafta içinde peş peşe zam geldi....

Tarım sektörü, istihdam kapısı olmaktan çıktı

Tarımın istihdam payında 2005’ten 2024’ün ikinci çeyreğine 10,5 puanlık...

2005’ten bugüne organik ve iyi tarım desteği 11 milyar liraya ulaştı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın organik tarım destekleri 2005'ten, iyi...