“Genç istihdam için teşvikler belirlenmeli”

Tarım sektöründe çalışan genç nüfusun azalması sektör temsilcilerini endişelendiriyor. Gençlerin ilgisini çekebilmek için verilen teşviklerin artması gerektiğinin altını çizen Mersinli sektör temsilcilerinin önerileri arasında, özel finansman, sektöre özel sosyal haklar hatta askerlik muafiyeti bile var.

Tarım sektöründe genç nü­fusun sürekli azaldığını, tarımda genç nüfusa ihti­yaç duyulduğunu bu konuda dev­letin çalışmalar yaparak teşvik­leri artırmasını söyleyen Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kuru­lu Başkanı Mustafa Teke, Mer­sin Akdeniz Ziraat Odası Yöne­tim Kurulu Başkanı Musa Yılmaz, Anamur Ziraat Odası Başkanı Ah­met Şeref Gümüş, ve Mersin Üni­versitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çevre ve Kırsal Kalkın­ma Uzmanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Aktaş, tarımda genç nü­fusun artması konusunda DÜN­YA’ya açıklamalarda bulundu.

Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, ta­rım sektöründe son dönemde hız­lı bir biçimde iş gücünün azaldığı­nı ve çalışan bulmakta zorlandık­larını söyledi.

Gençlerin tarıma yönelmek yerine tarım dışı alan­ları tercih ettiğine değinen Teke, “Sektörün içinde bulunduğu bu sorunu aşabilmesi için tarımda, çalışmayı, üretmeyi, girişimci ol­mayı ve kırda yaşamı cazip hale getirecek kamu politikalarına ih­tiyacımız var.

Aksi halde toplum­sal ve tarıma dayalı sürdürülebi­lirliğimiz ciddi zarar görecektir. Tarımda mesleki eğitim sonrası iş garantisinden girişim teşvikle­rine, özel finansman ve ücret des­teklerinden askerlik süresi mua­fiyetine ve sektöre özel bir sosyal güvenlik modeli geliştirilmesi gi­bi ortak akılla oluşturulacak plan­lama ve stratejiler yaratmamız el­zemdir” dedi.

Gençlerin tarıma yönelebil­mesi için en az 30-35 yaşına ka­dar sosyal güvencesinin devlet tarafından karşılanmasının ge­rektiğini belirten Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gü­müş, “Gıda ürünleri raflara çok kolay gelmiyor, raflarda yetişmi­yor, tarlada yetişiyor.

Çiftçileri üretimden uzaklaştırmak, man­tıklı bir olay değil. Gençlerimiz tarım yapmak istemiyor. Bu çok önemli bir konu. Bir an önce bu­nunla ilgili çalışmaların yapıl­ması gerekiyor. Gençlerimizin köylerinde üretime devam etme­si için teşviklerin verilmesi ge­rekiyor.

Şu anda küçük aile işlet­mesi 5 kişi çalışıyor evde sadece baba Bağ-Kur’lu 5 kişinin gayre­ti ile bu Bağ- Kur primi bile öde­nemez hale geldi. Gençlerin 30- 35 yaşına kadar Bağ-Kur pirimle­ri devlet tarafından karşılanırsa sosyal güvence avantajından do­layı tarıma yönelineceğini düşü­nüyorum” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Apdurrahman Yıldırım Tarımda strateji arayışı

Ekim ayı enflasyonu yine beklentilerden yüksek çıktı ve yüzde...

Tanesi 8-9 TL’ye çıkan yumurta hem esnafı hem de tüketiciyi zorlamaya başladı.

Yumurta fiyatlarına iki hafta içinde peş peşe zam geldi....

Tarım sektörü, istihdam kapısı olmaktan çıktı

Tarımın istihdam payında 2005’ten 2024’ün ikinci çeyreğine 10,5 puanlık...

2005’ten bugüne organik ve iyi tarım desteği 11 milyar liraya ulaştı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın organik tarım destekleri 2005'ten, iyi...