Mehmet Taşan: Özel Yayıma Geçişte Sertifikalı Tarım Danışmanlığı

1985 Yılında kurulan Tarım İlçe Müdürlüklerinin ismi öncesinde İlçe Ziraat Mühendisliği idi. Ondan önceleri de sırasıyla İlçe Ziraat Teknisyenliği, Tarım Öğretmenliği ve ondan önce de Ziraat Muallimliği idi. Çalışanların da kadro unvanı “Ziraat Muallimi” idi. Onun için diyoruz ki; “Tarım Bakanlığının asli görevi yayımdır.”

Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerince Demonstrasyon, Tarla Günü, Çiftçi Toplantısı,    Çiftçi Kursu,    Çiftçi İnceleme Gezisi, Teşvik Müsabakası, Konferans, Panel gibi yayım faaliyetlerinin yanında Kamu yayımı hizmetleri olarak şimdiye kadar bölgesel ve ülkesel anlamda birçok yayım projesi uygulandı. Bunlardan bazıları şunlardır:

YAYÇEP Projesi (Yaygın Çiftçi Eğitim Projesi):

1991-1998 yılları arasında uygulanan YAYÇEP-1 Projesi kapsamında toprak, su, bitkisel üretim, hayvancılık, ormancılık, yöresel el sanatları gibi konularda 338 adet eğitim filmleri hazırlanarak TRT kanallarında yayınlanmış, aynı konularda hazırlanan kitaplar da programı takip eden çiftçilere bedelsiz olarak dağıtılmıştır. Projeye 113.123 çiftçi kayıt yaptırmış, 33.205 çiftçi sertifika almış, Projenin toplam maliyeti 5 milyon ABD doları olup, projeye kayıt yaptıran çiftçi başına maliyeti 44 ABD doları olmuştur.

1999-2011 yılları arasında uygulanan YAYÇEP-2 Projesi kapsamında da Meyvecilik, Tarla Bitkileri, Çayır –Mera, Sulama, Gübreleme, Toprak ve Su Muhafazası, Zirai Mücadele, Gıda, Örtü altı Sebze Yetiştiriciliği, Pratik Sığırcılık ve Organik Tarım konularında 651 adet eğitim filmleri hazırlanarak TRT kanallarında yayınlanmış, aynı konularda hazırlanan kitaplar da programı takip eden çiftçilere bedelsiz olarak dağıtılmıştır. Yapılan sınavlarda başarılı olan çiftçilere traktör, ekipman gibi ayni ödüller verilmiştir. İlçe Müdürü ve İl Müdürü olarak çalıştığım yıllarda yakından ilgilendiği projeyi, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü (TEDGEM) olarak 2003 Yılından itibaren başarılı bir şekilde uygulanmasına gayret ettim. 317.570 çiftçi kayıt olmuştur.  Kamu Yayımı alanında son yıllarda uygulanan en etkili projedir. Sınav, ödül ve sertifika unsurları kaldırılan projeye katılanların diğer çiftçilere nazaran farklı bir şekilde desteklenmelerinin sağlanamaması nedeniyle proje yaygınlaştırılamamıştır.

TYUAP (Tarımsal Yayım ve Uygulamalı Araştırma Projesi):

TYUAP-1 1984 yılında 16 İl’de uygulanmaya başlamış, TYUAP-2 ise 1990-1997 yılları arasında 21 İl’de uygulanmıştır. Dünya Bankası kaynağı kullanılan Projede belirlenen yerleşim yerlerinde KGTM (Köy Grup Teknisyenliği Merkezi) binaları yapılmış, dağıtılan motosikletlerle olan teknisyenlerin çiftçiyle kolay ulaşımı sağlanmıştır. Ayrıca İl ve İlçe Müdürlüklerine araç alımları yapılmış, projede görevli personelin yurt içinde ve yurt dışında eğitilmeleri gerçekleşmiştir. Daha çok teşkilatların araç-gereç ve bina gibi altyapı ihtiyaçlarına ağırlık verilmiş, doğrudan çiftçiye dokunan; destekleme, aşılama, denetim, raporlama, izleme gibi görevler öncelikli tarımsal eğitim ve yayımla ilgili görevler ve bu görevlere ayrılan kaynaklar arzu edilen seviyede olmamıştır.

KÖY-MER (Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi):

1000 Köye 1000 Tarımcı Projesi, Tarım Gönüllüleri Projesi, Tarım Danışmanları Projesi gibi ifadeler de kullanılan Proje, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (TEDGEM) tarafından 01.01.2004 tarihinde uygulanmaya başlamıştır. Her ilçenin 1 köyü belirlenmiş, köyde ikamet etmesi şartıyla ziraat mühendisi veya veteriner hekim istihdam edilerek doğrudan çiftçiye yayım hizmeti vermesi amaçlanmıştır. Bu projeyle Türkiye’de bir türlü uygulanamayan, kamuda performansa dayalı ücretlendirme sistemi ilk defa uygulanmıştır. Danışmanların çalışma bölgesindeki bir yıllık faaliyetleri ölçülebilir değerlerle tespit edilip, ona göre maaş katsayıları belirleniyordu. Çok çalışanla az çalışan bir tutulmuyor, iki misline yakın ücret farkı oluyordu.      Tarım danışmanlığının gelecek yıllarda uygulanabilirliği açısından önemli bir adım olarak nitelendirilen projede; personele ödenecek aylık ücretler Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ziraat Bankası, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odaları, İl Özel İdareleri, Belediyeler tarafından karşılandığından zaman zaman ödemelerde aksaklıklar yaşanmıştır. Personelin köyde ikamet etmesinde karşılaşılan olumsuzluklar, söz konusu personelin eğitim ve yayım faaliyetlerini gerçekleştirmesi amacıyla kullanılacak bir bütçesi ve aracı olmadığı için bu proje doğal olarak uzun süreli olamamış, söz konusu proje 31 Aralık 2006 yılı itibarıyla sona erdirilmiştir. Çok emek verilen ve belirli seviyeye getirilen proje iptal yerine ıslah edilerek bölgesel bazda devam etse bence daha iyi olurdu.

TAR-GEL Projesi:

KÖY-MER projesinin yerine TAR-GEL adı altında benzer amaçlarla bir proje başlatılmıştır. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren, KÖY-MER projesinde görev yapan bin elemana ilaveten binbeşyüz kişi KPSS puanıyla alınarak projede toplam ikibinbeşyüz kişi 4/B’li sözleşmeli personel olarak görevlendirilmiştir. 2011 Yılından itibaren sayıları onbine çıkarılarak kadroya alınmış, TAR-GEL yayım personeli 2016 yılı sonu itibarıyla, ilçe ve il müdürlüklerinde çalışmaya başlamıştır. Proje yayım projesi olmaktan çıkarak istihdam projesine dönmüştür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Hamsinin kulağına kar suyu kaçtı, fiyatı 200 TL’ye çıktı

Kilosu 100 TL’den 200 TL’ye çıkan hamsi, hem vatandaşın...

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Yüksek girdi maliyetleri tarım sektörünü zorluyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Başkanı Rifat...

Sigara ve alkollü içkilere zam yolda: Yüzde 20-28 arası artış bekleniyor

Asgari ücret, faiz indirimleri, enflasyon oranları ve hayat pahalılığı...

Şifa deposu meyve tezgahlarda yerini aldı

Aydın’ın dağlarından bin bir zahmetli toplanan, kış aylarında tercih...