Kars’ta hayvancılık yapan 24 yaşındaki Hilal: Köyde başarı için ya boyun eğersin ya da başkaldırırsın, ben herkese başkaldırdım!

“Bütün çiftçilerin o nasırlı ellerinden öpüyorum.”

Kars’ın Hacıveli köyünde yaşayan ve genç yaşında ailesinin işletmesini devralan 24 yaşındaki Hilal Erben, kırsalda üretim yapmaya duyduğu bağlılığı ve bu yolda karşılaştığı zorlukları Dünya Kadın Çiftçiler Günü vesile ile Türkiye İş Bankası’nın düzenlediği toplantıda anlattı.

Çiftçiliği ve hayvancılığı meslek edinme sürecinde aile içi çatışmalardan köyde karşılaştığı önyargılara kadar birçok engelle mücadele ettiğini belirten Hilal, “Bu derenin suyunu içiyorsam bu toprağa minnet borcum var,” diyerek kırsalda kalma kararının ardındaki nedeni vurguladı.

Çocukluğundan itibaren kırsalda yaşamış olan Hilal, zorluklar ve emekle geçen bir gençlik sürecini dile getirdi.

“Köyde kalmak istediğimde annem üç yıl benimle konuşmadı.”

Hilal Erben
Hilal Erben

“İlkokul ve ortaokulu köyde okudum, lise hayatım Kars Merkez’de geçti, ama küçüklüğümden beri kendi başımın çaresine bakmayı bilenlerdenim,” diyen Hilal, tüm eğitimini tamamladıktan sonra köyünde üretim yapmaya karar verdi. Bu süreçte ailesinin beklentilerinin aksine kendi yolunu çizmeye çalışan Hilal, köyde kalma kararının ailesi tarafından dahi kolay kabul edilmediğini belirtti:

“Köyde kalmak istediğimde annem üç yıl benimle konuşmadı. ‘Kız olup, köyde ne yapacaksın? Oku, hayatını kurtar’ dedi. Ama ben bu topraklardan kopmak istemedim. Babam bana hep öğretti; bu toprağa minnet borcumuz var, biz bu toprakların üniformasız askerleriyiz. Evet, belimizde silahımız yok ama elimizde yabalarımız var.”

Erben, eğitimini başarıyla tamamlayarak Atatürk Üniversitesi’nde Laborant Veteriner Teknikerliği bölümünden onur öğrencisi olarak mezun olduktan hemen sonra iş hayatına hemen atıldığını söyledi.
Ancak şehirde çalışma fikrini reddedip köyde kalarak hayvancılık yapma kararını verdi.

Babasına ait olan işletmeyi devralarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Uzman Eller’ projesinden aldığı 100 bin TL’lik hibe ile dört simental düve satın aldı. Artık kendi işletmesine sahip olan Hilal, sadece üretim yapmanın ötesinde köydeki kadınları da sürece dahil etmeye karar verdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarımsal destekleme bütçesi 2025 yılı için 135 milyar TL

Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kilci, tarıma verilen...

Enflasyon beklentilerin üzerinde arttı

Enflasyon kasım ayında yüzde 2,24 oranında artış gösterirken, yıllık...

Maliyetler hayvancılık sektörünü tehdit ediyor

Büyükbaş hayvan yetiştiricisinin artan üretim maliyetleri altında ezildiğini söyleyen,...

Meteoroloji uyardı: 28 ilde yağış bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) salı günü 28 ilde yağış...