TZOB Başkanı Bayraktar: Mısıra müdahale ettiniz domates, karpuz, bibere neden müdahale etmediniz?

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, mısır ithalat kararına tepki göstererek, “Üretici fiyatları biraz yükseldiğinde acele hareket edilerek ithalat kapıları açılıyor ve fiyatlara müdahale ediliyor. Üretici fiyatları düştüğünde niçin acele hareket edilerek fiyatlara müdahale edilmiyor ve üreticilerimizin mağduriyeti önlenmiyor?” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya’da katıldığı mısır hasat töreninde Konya Ziraat Odası Başkanlarıyla birlikte basın açıklaması yaptı.

İthalat kararı ile birlikte mısır fiyatlarının kısa sürede tonda 2 bin lira düştüğüne dikkat çeken Bayraktar, şöyle konuştu:

ÜRETİCİ KAZANINCA İTHALATLA MÜDAHALE EDİLİYOR ZARAR EDİNCE NEDEN MÜDAHALE EDİLMİYOR?

“Mısır alım fiyatı 2022 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından ton başına 5 bin 700 lira olarak açıklanmıştı. 2023 yılında ise alım fiyatları sadece yüzde 5,3 artışla 6 bin lira olarak açıklandı. Yüksek girdi fiyatları ve artan enflasyon rakamları ortada iken açıklanan bu fiyat maliyetin altında kaldı.

Toprak Mahsulleri Ofisi bu sene mısır alım fiyatı açıklamadı. Serbest piyasada mısır fiyatları geçen hafta ton başına 7 bin lira ile 9 bin 500 lira arasında değişiyordu. Konya’da ise fiyatlar geçen hafta 9 bin 700 liraya kadar çıktı. Bu fiyat üreticilerimizin yüzünü güldürdü. Ancak 10 Ekim tarihinde Resmi Gazete ‘de yayımlanan karar ile yılsonuna kadar 1 milyon ton mısır ithalatı için gümrük vergisi yüzde 130’dan yüzde 5’e indirildi. Alınan bu karar sonrasında 4-5 günde mısır fiyatları Konya’da ton başına 7 bin 700 liraya kadar geriledi. Üreticilerimiz fiyatın daha da düşmesinden endişe ediyor.

Ben buradan soruyorum. Üretici fiyatları biraz yükseldiğinde acele hareket edilerek ithalat kapıları açılıyor ve fiyatlara müdahale ediliyor. Üretici fiyatları düştüğünde niçin acele hareket edilerek fiyatlara müdahale edilmiyor ve üreticilerimizin mağduriyeti önlenmiyor.

DOMATES, PATATES, KARPUZA NEDEN MÜDAHALE EDİLMEDİ?

Patateste, soğanda, domateste, biberde, kabakta, karpuzda ve bunun gibi birçok üründe fiyatlar düştüğünde serbest piyasa ekonomisi denilerek müdahale edilmiyor. Mısır fiyatları yükseldiğinde bu serbest piyasa ekonomisi olmuyor mu da müdahale ediliyor. Bu çifte standarttan vazgeçilmelidir.

Çiftçilerimize hasatta ürün fiyatı belirsizliği yaşatılmamalıdır. Hasat dönemlerinde gümrük vergi oranları düşürülmemelidir. Üreticilerimizin yeterli gelir elde etmesi için gerekli tedbirlerin alınması elzemdir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarım Bakanlığı’nın itirafı: Et krizi 2030’a kadar sürecek

Bakanlığın bütçe teklifine göre kırmızı et üretimi 2026’da ancak...

Alasonya’dan Adana’ya bir kadın öyküsü Muhlise Tülin Erdemışık

Hasan Açanal, Muhlise Tülin Erdemışık yaşamı boyunca erkeklere ve ezberlere...

Tarımsal Destekleme Bütçesi Belirlendi | Tarım Yazarı Gazi Kutlu

https://www.youtube.com/live/kkhs5SOerpA?feature=shared 10haber.net Tarım Yazarı Gazi Kutlu, Taner Öztürk'ün sunduğu Agro...

Çamkalabak köyünde ağaçlar kesiliyor; muhtar dava açtı: 89 hektar ormanlık alan için ‘ÇED gerekli değil’ raporu çıktı

Çanakkale’nin Çamkalabak köyünde bölgenin tek geçim kaynağı olan 89...