Timur Sırt: Yeşil devrimin tohumları açlıkla mücadele ediyor

Veri odaklı tarım, üretimde verimliliği artırarak açlıkla mücadelede önemli bir araç haline geldi. Artık insanlar sağlıklı ve sürdürülebilir üretim olmadan çözüm üretilemeyeceğini görmek zorunda kaldı. İşte tarımın açlıkla mücadelede veri ve teknoloji aklı…

Tarımda veri odaklı iş yapma kültürünün kökenleri, insanlık tarihinin erken dönemlerine kadar uzanıyor. Tarımın ilk geliştiği dönemlerde bile çiftçiler, hava durumu, toprak kalitesi ve su kaynakları gibi faktörlere dayalı olarak ekim ve hasat zamanlarını belirlemek için gözlemlere dayalı veriler kullanıyordu. Ancak modern anlamda veri odaklı tarımın kökenleri 20. yüzyılın ortalarına dayanıyor ve özellikle Yeşil Devrim olarak bilinen dönemde belirgin hale geliyor. Gerçekten de insanoğlu milyarlarca insanı doyurmak için artan üretim ihtiyacı, verimlilik artışının karşılığını sağlıklı üretimle bulmak zorunda. Üretim artışını açgözlülükle zehir kullanarak değil, veri odaklı teknolojiyle kurgulayarak sürdürülebilir bir tarım ekonomisi oluşturabiliyoruz.


UYDULARDAN YAPAY ZEKAYA
20’inci yüzyılın ortalarında tarımda modern teknolojilerin ve bilimsel yöntemlerin yaygınlaşmasıyla, yüksek verimli tohumlar, gübreler ve tarım ilaçları gibi yenilikler devreye girdi. Bu dönemde veri toplama ve analiz yöntemleri de tarımsal verimliliği artırmaya yönelik olarak gelişti.
Uydu görüntüleme, GPS ve uzaktan algılama gibi teknolojilerin tarım sektörüne entegrasyonu, daha kesin ve kapsamlı veri toplama imkanı sağladı. Bu dönemde hassas tarım (precision farming) olarak bilinen, veri odaklı tarım uygulamaları hızla yaygınlaşmaya başladı. Günümüzde yapay zeka, makine öğrenimi ve nesnelerin interneti (IoT) gibi teknolojiler tarımda veri odaklı uygulamaları daha da ileriye taşıdı. Sensörler, drone’lar ve robotlar aracılığıyla gerçek zamanlı veri toplanarak tarımsal üretim süreçleri optimize ediliyor.


1 Verimliliği Artırma: Verilere dayalı olarak yapılan toprak analizi, su yönetimi ve bitki sağlığı izleme gibi uygulamalar, daha doğru ve verimli üretim yapılmasını sağlar. Bu, özellikle kıt kaynakların etkin kullanılmasını sağlayarak gıda arzını artırır.
2 Kaynak Yönetimi: Veri odaklı sistemler, su, gübre ve tarım ilaçlarının daha akıllıca ve ihtiyaç duyulan miktarda kullanılmasını sağlıyor. Bu, hem maliyetleri düşürür hem de çevresel etkiyi azaltıyor. Örneğin, sadece gerekli alanlara su veya gübre uygulayan sistemler, kaynakları daha etkin kullanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Besin yok, taklidi çok

Bakanlığın listesi gıda güvenliğinde gelinen noktayı gözler önüne serdi....

Yedi ile ‘sarı’ kodlu sağanak yağış uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), yedi il için ‘sarı’ kodlu sağanak yağış...

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar: Gümrük Birliği Anlaşması revize edilmeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,...

Balıkesir’de acele kamulaştırma: ‘Tarım arazileri maden şirketine peşkeş çekildi’

AYEŞGÜL KASAP Balıkesir’de tarım arazileri CVK Madencilik için ‘acele kamulaştırıldı.’ ‘Ekip...