Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: DÜNYA zirvesinin sonuçları politikalara yön verecek

Gazetemiz tarafından düzenlenen İklim Ekonomisi Sürdürülebilir Tarım ve Su Kaynakları Yönetimi Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, tarım sektörünün sürdürülebilir yönetimi için birçok alanda yürütülen faaliyetleri anlattı.

İklim Ekonomisi Sürdürülebilir Tarım ve Su Kaynakları Yönetimi Zirvesi, tarım ve gıda sektörü bileşenlerini bir araya getirdi. DÜNYA Gazetesi tarafından düzenlenen zirvede konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bakanlık olarak tarım sektörünün sürdürülebilir yönetimi için birçok çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmaların neden yapıldığının kavranması için, dünyada son dönemdeki gelişmelerin iyi analiz edilmesi gerekiyor. Bu gelişmeler, sağlıklı şekilde tahlil edildiğinde ise elimizdeki kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması gereği belirgin şekilde karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Gıda ve su savaşları dönemi

DÜNYA Gazetesi’nin düzenlediği toplantıların sonuçlarının politikalara yön vereceğini vurgulayan Bakan Yumaklı, küresel ekonomik belirsizliklerin, jeopolitik gerginliklerin ve devrim niteliğindeki teknolojik dönüşüm rüzgârlarının yaşandığı bir ortamın hakim olduğuna işaret etti. Bakan Yumaklı, gerek pandeminin gerekse bölgeyi etkileyen Rusya-Ukrayna Savaşı’nın, tarımın stratejik önemini bir kez daha hatırlattığını söyledi. Yumaklı, “Çeyrek asır önce gelecekte savaşların gıda ve su nedeniyle olacağı yazılıyor, çiziliyor ve söyleniyordu. O zamanlar bu geleceğin bu kadar yakın olduğunu tahmin bile edemiyorduk. Ama geldiğimiz noktada bu gerçeği bizzat hissediyor ve yaşıyoruz” diye konuştu.

“Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdık”

Dünya nüfusunun 26 yıl içinde 10 milyara çıkacağını, 2050 yılı geldiğinde Türkiye nüfusunun da 105 milyonu geçeceğini kaydeden Yumaklı, “FAO verilerine göre, nüfus artışına bağlı olarak 2050 yılında, bu günden yüzde 50 daha fazla suya ve yüzde 70 daha fazla gıdaya ihtiyacımız olacak” dedi. Bakanlığın gıda ve tarım politikalarını bu projeksiyonla hazırlarken, gıda arz güvenliğini teminat altına alacak çok sayıda yeniliği hayata geçirdiğini anlatan Yumaklı, “22 yılda önemli çalışmalar yaptık. Bitkisel ve hayvansal üretimde Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdık. Ülkemiz; tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada ise dokuzuncu sırasında yer alıyor” mesajları verdi.

‘Bir karış boş toprak kalmaması için çalışıyoruz’ 

“Sektörümüze kazandırdığımız güçlü altyapıyı, yeni normal adını verdiğimiz dünyadaki yeni sisteme karşı daha dayanıklı hale getirmemiz gerekiyor” diyen Bakan Yumaklı, “Bu kapsamda, Sayın Cumhurbaşkanımız’ın güçlü desteğiyle, bir karış toprağımızın dahi boş kalmaması için hiç durmadan var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarım Şurası dördüncü kez toplanacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Tarım Orman Şuramızı 2025...

Engin Kahveci: 10 yıl sonra gıda bulabilecek miyiz?

USDA/ERS/IFSA'nın 83 ülkeyi kapsayan 2024-34 yılları arası (UA Gıda...

1 milyar liralık destek ödemeleri çiftçilerin hesaplarında

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal destek ödemelerine...

Kooperatiflerin faiz gideri yüzde 859 arttı

Faiz giderleri, Tarım Kredi şirketlerinin de dengesini bozdu. Tarım...