Rekolte düşüşü ve maliyetler üreticiyi zorluyor

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, zeytin ve zeytinyağının Ayvalık’ın kültürel ve ekonomik yapısındaki yerini vurguladı; tağşiş sorunlarına çözüm çağrısında bulundu. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Fikret Akova, bu yılki zeytin rekoltesinin kuraklık nedeniyle beklenenden düşük olacağını ve üreticilerin zorluklar yaşayacağını açıkladı. Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, rekoltede düşüş ve zeytinyağı fiyatlarında artış beklentisini dile getirdi.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık’ın zeytinyağı ve turizmin bir bütün olarak birbirini desteklediğini vurgularken zeytin ve zeytinyağının, kentin geçim kaynağı olduğunun altını çizdi. Başkan Ergin, zeytinyağına yönelik tağşiş ve markalaşma sorunlarının çözülmesi gerektiğini, Ayvalık Ticaret Odası ile birlikte hukuki süreçlerin sürdüğünü ifade etti. Mesut Ergin, “Taklitler asıllarını yaşatır derler ama, iş zeytinyağına gelince taklit ve tağşiş ile yaşanan sorunlara değinmeden geçmek olmaz. Ayvalık zeytinyağının gerçek anlamda hak ettiği değeri elde etmesinin önünde birçok engel var. Bunların en başında tağşiş ve markalaşma ilk sırada yer alıyor” dedi.

Bu konuda birlik olmanın önemini vurgulayan Ergin, zeytin hasatlarının başladığını ve 2024 yılında bereketli bir sezon beklediklerini duyurdu. Ayvalıkta 4 bin 500 ailenin zeytinlik sahibi olduğunu ve zeytinciliğin önemli bir geçim kaynağı olduğunu dile getiren Ergin, Ayvalık’ın zeytinyağı için Avrupa Birliği tarafından tescil sürecinde olduğunu da ekledi. 1-3 Kasım tarihleri arasında 19uncusunun gerçekleştireceğimiz Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali ile ilgili de açıklama yapan Ergin, üç gün sürecek etkinliklerde ünlü şeflerin zeytinyağlı yemekleri, konserler ve söyleşilerle Ayvalıkın tanıtımına katkı sağlanacağını belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

1 milyar liralık destek ödemeleri çiftçilerin hesaplarında

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal destek ödemelerine...

Kooperatiflerin faiz gideri yüzde 859 arttı

Faiz giderleri, Tarım Kredi şirketlerinin de dengesini bozdu. Tarım...

Köfteci Yusuf’a ikinci şok! İade başvuruları yağmaya başladı

Domuz eti skandalı sonrası destek için şubelere koşan müşteriler,...

Planlı Üretim Umutları, İthalat Gerçeğiyle Sarsılıyor

https://youtu.be/MmnuJShsJrY?feature=shared