Mine Ataman: Tarım kredilerinin dönüşünde sorun yok, toprağa mühendislik ekiyoruz

Pazarlar daralıp, karlılıklar azalırken katma değerli tarımsal üretim için gereken finansman nasıl bulunacak. GSYİH içerisinde %6,2 ile önemli bir paya sahip olan tarım sektörüne yönelik kredilerin bakiyesi, ilk 6 ayda 689 milyar TL olarak gerçekleşti. 2024 yılı ikinci çeyrek sonu itibarıyla Ziraat Bankası’ndan kullandırılan tarım kredilerin bakiyesi 489,1 milyar TL, kredili müşteri sayısı ise 961.578 kişi.

Ziraat Bankası kredileri, sektördeki kredilerden pozitif ayrışıyor

Ziraat Bankası Tarımsal Bankacılık Grup Başkanı Kemalettin Bayat, “çözüm odaklı ödeme alternatifleri ve çeşitli kolaylıklar sayesinde Ziraat Bankası tarımsal kredi takip oranının yüzde 0,20 olduğunu, bu açıdan sektördeki diğer kredilerden pozitif anlamda ayrıştıklarına” dikkat çekiyor. “Tarım kredileri geri ödenmiyor, 2025 yılında çiftçi finansmana erişemediği için üretim yapamayacak” türünden açıklamaların gerçeği yansıtmadığının da kısmen göstergesi bu oran.

Hazine Ve Maliye Bakanlığı faiz indirimleriyle tarımı destekliyor

Tarımsal destekleri sadece mazota, gübreye, tohuma verilen desteklerden ibaret sayıyoruz. Oysa Türkiye’de Ziraat Bankası eliyle verilen kredilerin faizinin önemli bir bölümünü devlet sübvanse ediyor. Ziraat Bankası’nın 2024 yılının ilk altı ayında, tarım sektöründe faaliyet gösteren 421 bin üreticiye 175 milyar TL tutarında sübvansiyonlu (faiz indirimli) kredi kullandırıldı. Ziraat Bankası tarım kredilerinin %92’si Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın faiz desteği uyguladığı kredilerden oluşuyor. 2024 yılında kullandırılan kredilere uygulanan faizin yaklaşık %75’i ile temel bitkisel ve hayvansal üretim konularında 300 bin TL’ye kadar olan kredilerde faizin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanıyor.

Seracılık, lisanslı depo yatırımları artıyor

Ziraat Bankası Türkiye’nin tarım finansmanı hafızasına hâkim, bölgelere göre kredi kullanma şekli, ürüne göre çiftçi ve yatırım davranışları gibi pek çok konuda yüz yılı aşan deneyime sahip. Makine yatırımlarında geçen yıla göre bir miktar azalma olmakla beraber satılan tescilli tohumda herhangi bir azalma yok. Bayat’a göre “en çok yatırım yapılan alanlar “seracılık, modern sulama, lisanslı depo” Her biri Türk tarımını iklimden, rekabet ortamından koruyan karlılığı artıran yatırımlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Fikri Türkel: İklim değişikliği olmasaydı tarımsal verim nasıl olurdu?

Farklı konularda araştırmalar yayınlayan “Our World in Data”, geçen...

Bakan Yumaklı duyurdu: IPARD III programı ile 211 projeye 1,9 milyar lira hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "IPARD III Programı...

Tarımda kokarca alarmı!

Karadeniz Bölgesi’nde fındık rekoltesi ve randımanında ciddi kayıplara neden...

Türkiye’nin patates ambarlarında hasat başladı: 56 bin dekar alandan 300 bin ton ürün bekleniyor

Türkiye’nin patates ambarlarından olan Bitlis’in Ahlat ilçesinde yemeklik ve...