Çikolata, çay ve kahvede yasaklı ilaç: Gıdada güvenlik nasıl sağlanır?

Bakanlık hileli gıda listesini açıklamaya devam ediyor. Çikolata, enerji içeceği ve macun gibi pek çok üründe yasaklı ilaç etken maddesi tespit edildi. Peki gıda güvenliği nasıl sağlanır?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıdada taklit, tağşiş yapanlar listesi kamuoyunda tepki oluşturdu. Bakanlığın yaptığı denetimler sonrasında ortaya çıkan tabloda onlarca markanın hileli gıdayı piyasaya sürdüğü ortaya çıktı. Yine bakanlığın sitesinde, ‘sağlığa tehlikeye düşürecek’ listesinde yer alan yaklaşık 20 üründe ise satışı yasak ilaç etken maddesi tespit edildi.

Bahse konu markalar çok bilinmemekle birlikte, çocukların tükettiği çikolatadan yetişkinlerin tükettiği enerji içeceğine kadar pek gıdayı üretip satışa sunuyor. Ayrıca çay, kahve ve pekmez gibi gıdalarda da yalnızca doktorlar tarafından kontrol edilebilen ilaç etken maddeleri kullanıldığı ortaya çıktı. Peki güvenli gıdaya erişim sağlanabilir mi?

Hileli gıdanın nasıl önlenebileceğini TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü ile konuştuk.

ÇİKOLATA, ÇAY, KAHVE İÇİNDE SATIŞI YASAK İLAÇ ETKEN MADDESİ

Bakanlığın açıkladığı listede, sağlığı tehlikeye düşürecek ürünleri üreten bazı markalar şöyle: Double Epimex markasının internet ortamında satılan bitter çikolatası, ginsengli bitkisel macunu, Buffola markasının enerji içeceği, Matador Power’ın cinsel güç arttırıcı ballı bitkisel macunu.

Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı.

 

Bakanlığın açıklamaya devam ettiği hileli gıda listesi kamuoyunda yeni bir tartışmaya neden oldu. Hileli gıda sattığı açıklanan firmalara ne olduğuyla ilgili pek bir bilgi bulunmuyor. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, uygulamayı olumlu bulup, devam etmesini savunsa da çözümün, hileli gıdaların üretilmeden engellenmesinde yattığını söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kahverengi kokarcadan zarar gören üreticiler için borç yapılandırma talebi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcadan zarar gören...

TESK Başkanı: Her yıl 23 milyon ton gıda israf ediliyor

Kuraklık ve iklim değişikliği gibi mevsimsel faktörlerle birlikte gıda...

Fem Güçlütürk: Doktor hobisi olarak meyve sebze

İkisi de profesör olan bir doktor ve bir bahçe...

Şemsa Denizsel: Bir kış salatası: Kereviz

Geçen akşam bir misafir menüsü için yepyeni bir salata...