Mine Ataman: Ceviz Üreticileri Derneği: 500 milyon dolarlık cari açığı kapatabiliriz

MayCeviz’in Bursa’daki çiftliğinde yapılan ceviz hasadında ceviz tarımının ne kadar meşakkatli olduğunu bir kez daha gördük. Or­talama 10 yılda kara geçen ceviz tarımına gönül veren çiftlik sahipleri Türk tarımının en profes­yonel çiftçilerinden.

Ceviz Üreticileri Başkanı (CİD) Ömer Ergüder, “ceviz üreticilerine destek olunursa Türkiye’nin ceviz ithalatı bitirilebilir, cevizden kaynaklı 500 milyon dolarlık cari açığı kapatabiliriz. Türkiye’de profesyonel bahçelerde 1,5 milyon ağaç var, her birine üreticiler gözü gi­bi bakıyor. Ağaçlar sökülmez, verimde olağan dı­şı bir sorun yaşanmaz ise 2040 yılında 150 ile 175 bin ton ceviz üretebilir. Yatırımı çok pahalı olan ceviz üreticileri desteklenirse Türkiye cevizde kendi kendine yetebilir” diyor.

Ceviz pazarı büyüyor

7,87 milyar dolarlık ceviz pazarı her yıl ortala­ma yüzde 4 artışla en hızlı yükselen pazarlardan, 2030’de 14,75 milyar dolar olması öngörülüyor. Cevizin kozmetikteki artan kullanımı, ceviz sü­tü üretiminde inovatif çalışmalar pazar için fır­satlar barındırıyor. AB son yıllarda ithalatını yüzde 31,9 artırdı.

Ceviz fiyatı artacak

Ukrayna’nın ceviz ihracatında yüzde 9,4 dü­şüş, ABD ceviz üretiminde sıcaklık kaynak­lı yüzde 19’luk kayıp, Ukrayna ve Türkiye’deki kalite sorunları küresel üretimin yüzde 53’ünü yapan Çin sayesinde kısmen giderilse de bu yıl yüzde 1 düşüşle 2,67 milyon ton öngörülen ce­vizin fiyatının bir miktar artacağı öngörülüyor. Kaliforniya Ceviz Kurulu’na göre “cevizin iklim­den en çok etkilendiği ülke Türkiye.”

Hasat dönemi ithalata kısıtlama getirilerek yerli ceviz korunabilir

Yerli ceviz ithal cevize ezdiriliyor. Kabuğunun sert olmasına bakmayın, ceviz oldukça narin bir meyve, ceviz bahçesi kurmak çok zahmetli ve maliyetli bir yatırım. Verimli şekilde ceviz ver­mesi on yılı buluyor. Bu kadar süre bahçeyi fi­nanse etmek hiç kolay değil. CİD Yönetim Ku­rulu Üyesi Hakkı Akhan, “ceviz üreticisinin ya­şayabilmesi, yatırımların sürdürülebilirliği için yerli ve ithal cevizin ayrıştırılması gerekiyor. Kaç yıllık olduğu belli olmayan, karbon ayak izi yüksek ithal cevizle yerli, sağlıklı ceviz pazar­da haksız rekabete maruz bırakılıyor, yatırım­cının dayanıklılığı kırılıyor. Hasat zamanı olan Ekim’den itibaren 4 ay ithalata kısıtlama getiri­lebilir, ithalat vergi oranı yükseltilerek yerli ce­viz korunabilir” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...