Gürkan Akgüneş: Hayatı ve toprağı yeşerten kadınlar

15 Ekim Salı, Dünya Kadın Çiftçiler Günü. Soframıza gelen hemen her gıdada şüphesiz ki, kadının emeği ve izi var. Hayatı yeşerttikleri gibi toprağı da onlar yeşertiyor.

Hayatı ve toprağı yeşerten kadınlar

Yaşamın her alanında olduğu gibi kırsalda da artık büyük dönüşümlere imza atıyor kadınlar. Şanslıyız ki, hâlâ bereketli topraklara sahibiz ve hayallerinin peşinde inatla koşturan kadınlar var. 15 Ekim Salı, Dünya Kadın Çiftçiler Günü vesilesiyle onların hikâyelerine kulak vermek büyük mutluluk. Gelin kırsalı dönüştüren o kadınların hikâyelerine bakalım.

Hayatı ve toprağı yeşerten kadınlar

Aile çiftliğini kadınlar yönetiyor

Berrin Yetkin Var yaklaşık 10 yıl önce kurduğu Gönen Merkez Tuzakçı Hasanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi sayesinde yüzlerce kadının hayatını değiştirmiş. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle başlayan yolculuk, zamanla tıbbi aromatik bitki ve gıda üretimine evrilmiş. Şimdiyse yün işleme tesisi kurmuşlar. Artık fabrika sahibi kadınlar. Onları bu yola sevk eden ise tarımın temel sorunu, “tüccar düzeni” olmuş: “Kooperatifi kurduktan sonra FAO’yu ilk kez canlı hayvan hibesine ikna ettik ve Koyunculuk Enstitüsü’nde eğitim aldırdığımız bölgedeki 25 kadına, 14 koyun 1 de koç verdik. Şimdi kadınların yönettiği, 25 küçük aile çiftliğimiz var. Kadınlar, yılda 24 kuzu sattığında asgari ücret kadar gelir elde ediyor. 30 kuzunun üzerine çıkarlarsa da âdeta girişimci patron oluyorlar. Projeye 450 koyunla başlamıştık şu an sayı bini geçti. O kadınlar artık düzenli gelire sahip sürdürülebilir bir yaşam kurdu. Koyunculukta, yünlerin değerini fark ettik. Baktık ki, tüccar kilosu 5 liradan bizden aldığı yünü, yıkayıp temizleyip 80-90 liraya bize geri satıyor. Hemen bir proje yazdım; destekle tesisimizi kurduk, şimdi yünümüzü biz işliyoruz. O yünle de eğer makine desteği alırsak alez ve yorgan üreteceğiz. Yün yıkama suyunu da toprağımızda gübre olarak kullanıyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden bölgedeki diğer yünleri toplamak için lojistik destek talep ettik. Kadın Kaz Çobanları projemizle de, Kaz Dağları’nın eteğinde kaz yetiştiriyoruz. Açtığımız restoranda kaz yemeklerini, özel rezervasyonla sunuyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kahverengi kokarcadan zarar gören üreticiler için borç yapılandırma talebi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcadan zarar gören...

TESK Başkanı: Her yıl 23 milyon ton gıda israf ediliyor

Kuraklık ve iklim değişikliği gibi mevsimsel faktörlerle birlikte gıda...

Fem Güçlütürk: Doktor hobisi olarak meyve sebze

İkisi de profesör olan bir doktor ve bir bahçe...

Şemsa Denizsel: Bir kış salatası: Kereviz

Geçen akşam bir misafir menüsü için yepyeni bir salata...