Prof. Dr. Aykut Gül: İnsanlığın büyük sınavı: Küresel iklim krizi

Sanayi devrimiyle başlayan küresel ısın­ma sonucu, 1850’lerden günümüze 1.2°C artış gerçekleşti. Tedbir alınmazsa bu yüzyı­lın sonuna kadar 3°C’yi bulacağı tahmin edi­liyor. İklim değişiminden iklim krizine doğru evrildiğimiz bir dönemdeyiz. Krizin daha da derinleşeceğine yönelik araştırma ve yayın­lar giderek artıyor.

İklim değişimi en fazla tarımsal üretimi ve sonuçta gıda güvencesini tehdit ediyor. Ve­rimde azalmalar, üretim sezonunda kayma­lar, kuraklık ve seller, bir yandan sulama ih­tiyacı artarken diğer yandan su kaynakları­nın azalması, hastalık ve zararlıların artması, toprak erozyonu gibi olumsuzluklar her ge­çen yıl artıyor. Bu bağlamda sadece karbon ayak izi değil aynı zamanda su ayak izi de dik­katle takip edilmeli.

Bugüne kadar neler yapıldı?

1988’de Hükümetlerarası İklim Değişikli­ği Paneli (IPCC)’nin kurulmasıyla başlayan, 1992’de Rio de Janeiro, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UN­FCCC)’nin kabul edilmesiyle ilk somut adım­ların atıldığı zorlu bir süreç yaşanıyor.

Diğer önemli kilometre taşları ise 1997’de imzalanan Kyoto Protokolü, 2015’te COP21’de kabul edilen Paris Anlaşması’dır. Paris An­laşması’nın en önemli özelliği, küresel sı­caklık artışını 2°C ile sınırlaması, mümkün­se 1,5°C’nin altında tutmayı hedeflemesi, 2050’ye kadar ise sera gazı emisyonlarında net karbon sıfıra ulaşılması ve tüm ülkeleri yasal açıdan bağlaması.

Son olarak, “Birleşmiş Milletler İklim De­ğişikliği Çerçeve Sözleşmesi” (UNFCCC) bağlamında Kasım 2023’te Dubai’de iklim değişikliği konferansı COP’un 28. Oturumu yapıldı. İki yüze yakın ülkeden devlet baş­kanları ve ilgili sektör temsilcilerinin katıl­dığı toplantı, başkanlığını, bir petrol şirketi­nin başkanı olan ve iklim değişiminin inkarı­na varan açıklamaları bulunan Sultan Ahmed Al Jaber’in yapması itibariyle çok tartışıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bakan Yumaklı’dan ‘zirai don’ açıklaması: Sigortası bulunmayan üreticilere de desteğimiz olacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai donun vurduğu...

TZOB Başkanı Bayraktar’dan çağrı: Nakit desteği sağlanmalı, kredi borçları yapılandırılmalı

Kırsal Karatekin Mahallesi'nde incelemelerde bulunup çiftçilerin sorun ve önerilerini...

Zirai donda zararın boyutları her geçen gün daha da genişliyor: ‘Üreticinin takati kalmadı’

Mustafa Çakır Çiftçiyi vuran zirai donda, felaketin boyutları her geçen...

Tarım-ÜFE verileri açıklandı: Fiyatlarda sert yükseliş!

Tarım sektöründe mart ayında dikkat çeken bir fiyat hareketliliği...