Esfender Korkmaz: Yeni altın yumurtlayan tavuk: Organik tarım

4 Ekim 2024’te Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile TÜSİAD, “Dünyada Gıda ve Beslenmenin Durumu” raporunu tanıttı. FAO güvenliği uzmanı Obara; “Küresel açlık riskini 2030 yılına kadar sona erdirmek için küresel çapta etkin önlemler almak gerekir” dedi.

Aç kalma riski en yüksek olan ülkelerden biri biziz; Çünkü ciddi bir tarım politikamız yoktur. Dünya, tarımsal destekleri artırırken bizim hükûmetler son 22 yıldır tarımsal destekleri kısıyor.

2001 krizinde güçlü ekonomiye geçiş programında “tarımsal desteklerin yarı yarıya azaltılacağı” yer aldı. “Tarımsal destekleme fiyatları öngörülen enflasyonu aşmayacak şekilde artırılacak ve kuruluşların finansman imkânları dikkate alınarak miktar kısıtlamasına gidilecektir” denildi.

AKP iktidarı 2006 yılında tarım kanununu çıkararak bunu değiştirdi. Tarım Kanunu Madde 21, “Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz.”şeklinde çıktı. AKP iktidarı bu kanunla 2007 seçimleri için çiftçiye selam gönderdi. Ama bugüne kadar IMF çizgisi değişmedi ve maalesef kendi çıkardığı kanuna da uymadı.

Seçim yılı olan 2007’de tarımsal desteklerin millî gelire oranı yüzde 1’in altında kaldı yüzde 0,67 oldu. Üstelik bu pay bugüne kadar giderek azaldı. 2017 sonrasında yüzde 0,40 dolayında kaldı.

2003 yılında, 40 644 bin hektar olan toplam tarım alanı, 2022 yılında 38 462 bin hektara geriledi. Çünkü ekmeden biçmeden, ovalara villa yaparak, kebapçı açarak bugünlere geldik.

Tarımda gıda güvenliği kapsamında, sık sık gıda ürünlerinde hile hurda haberleri okuyoruz. Bu nedenle içte ve dışta organik tarım ürünlerine talep arttı. Türkiye’de organik tarıma uygun kirlenmemiş, organik tarıma elverişli alanlar var. Söz gelimi Kars ve Ardahan’da kirlenme çok azdır.

Türkiye‘de organik tarım üretimi bir ara arttı ve fakat 2018 başkanlık sistemi ile hızla geriledi. Başkanlık sistemi tüm alanlarda ve ekonomide inişe geçiş için bir milattır. Bu paralelde 2018 yılında organik tarımın toplam tarım üretimi içindeki payı 2018 yılında yüzde 2,7 iken, 2022 yılında yüzde 1,5’e geriledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Serpil Yılmaz ,Balıkçılar asgari ücreti ihracatla aşıyor

Ekonomi dünyası asgari ücret tartışmasına kilitlendi. 17 bin 2...

İncili Gastronomi Rehberi’ Ödül töreni

Bir yıllık emeği bir yazıda anlatmak kolay değil. Özellikle...

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

5 yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu: Nusret’e bile satıyor

Amasya’da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumları...