Didem Eryar Ünlü: Agrotech’ten toprağı ve çiftçiyi koruyan model

“Babam Bursa’da tekstil işiyle uğraşırdı. Çocukluğumda hep onun yanında fabrikaya giderdim, ta ki babaannem beni bir gün yoldan çevirene kadar… Babaannem elinden her iş gelen bir çiftçiydi, toprağa çok tutkuluydu. Bana kendi yanında çiftçi olmamı söyledi, benim de içimde varmış demek ki, kaldım babaannemin yanında, toprağa bir bulaştım, bir daha kopamadım. Üniversite eğitimim sırasında bile kopmadım topraktan. Sonra da babamdan bana kalan sermaye ile 2013 yılında Agrotech’i kurdum” diye başlıyor sözlerine Agrotech Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Gökçen Keskin.

Temelleri 2013 yılında atılan Agrotech, bir tarım ve teknoloji şirketi. Bugün, kendi sahipliğindeki topraklar ve emektar çiftçilerin tarım yapabildiği topraklardaki verimliliği artırmak için hem teknolojiye hem de bu alandaki bilgi birikimini bir araya getirerek, tarım sektöründe örnek olacak uygulamaları hayata geçiriyor. Agrotech Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Gökçen Keskin, çalışmalarını şöyle anlatıyor:

Misyonumuz atıl durumda olan tarıma elverişli alanları ekonomiye kazandırmak

“Biz Agrotech olarak çiftçilerimizin refahını artırmaya, ülke ekonomisine olumlu katkılarda bulunmaya, bilgi birikimlerimizi çiftçilerle paylaşarak, Türkiye’nin dört bir yanında sözleşmeli tarım uygulamalarıyla, atıl durumda olan tarıma elverişli alanları ekonomiye kazandırma misyonuyla çalışıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında çiftçimizin verimliliğini ve sürdürülebilirliğini artırmak için neler yapabiliriz, onların toprağa küsmesine nasıl engel oluruz, yatırım kararlarımızı hep bunları düşünerek veriyoruz. Antalya, Samsun, Uşak ve Burhaniye’de 3 bin dönümü kendimize ait, 20 bin dönümlük alanda sözleşmeli tarım yapıyoruz. Domatesten fındığa, muzdan bademe kadar çeşitli ürün gruplarında üretim gerçekleştiriyoruz. Sözleşmeli tarım modelimizle, çiftçilerimize istikrarlı gelir ve pazar garantisi sağlayarak tarımsal üretimi destekliyoruz. Arazi ve ürünü kurguladıktan sonra teknolojideki gücümüz devreye giriyor. Bu sayede hem çiftçilerimizin refahını artırıyor hem de ülke ekonomisine olumlu katkılarda bulunuyoruz.”

Verimli tarım arazileri imara açılmasın diye halka arz

“Geçtiğimiz yıl Agrotech olarak halka arz sürecini gerçekleştirdik. Bu süreç bizim için aslında uzun soluklu hedeflerimize ulaşmak ve istihdam yaratmaya devam etmek adına var gücümüz ile çalıştığımız bir dönem oldu. Son dönemde ana işimiz olan tarımın yanına diğer sektörleri de ekledik. Yeni satın almalar ve yurt dışında yeni şirket kuruluşları gerçekleştirdik. Ben halka arz kararını alırken, şu anda tarım yaptığımız arazilerin gelecekte de tarım yapmaya devam etmesini garantilemek istedim aslında. Tarıma elverişli ama atıl durumda olan arazilerin tarıma kazandırılmasını desteklerken, verimli tarım arazilerinin imara açılmasının da karşısında durmak istedim.”

Tarla, traktör, tecrübe ve iş gücü çiftçiden, diğer girdiler

Agrotech’ten “Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri çok parçalı araziler. Miras nedeniyle araziler çok bölündü. Çiftçileri bir araya getirmek gerekiyor. Biz de 2 bin 500 dekarda 95 çiftçiyi bir araya getirdik. Arazi geliştirmek için bu birleştirmeleri yapmaya mecburuz. Bin dönümün altında bir yere gidip ekim yapamayız, çünkü bu kadar arazisi olan çiftçi zaten kendi ekip biçiyor. Bizim bunun üstündeki büyüklükte sözleşmeli tarım yapmamız gerek. Biz sürdürülebilir tarım ve gıda arz güvenliği üzerine kurgulanan iş modelimizde sözleşmeli tarım yapılabilmesi için bazı girdilerin olması gerektiğinden hareketle önce gübre fabrikası kiraladık ve ardından Türkiye’nin farklı bölgelerinde sözleşmeli tarıma başladık. Agrotech olarak döngüsel ekonomi modelimizin önemli bir parçası olan gübre fabrikamız ile kendi gübremizi en kaliteli ve en uygun maliyetle üreterek, sözleşme yaptığımız çiftçilere gübreyi piyasaya göre en uygun fiyata verip karşılığında hasatta mahsuplaşma yoluyla bir tarımsal iş birliği modeli geliştirdik. Bu modelle çiftçimiz sermaye desteğini Agrotech’ten alıp kendi tarafında tarlasını, ekipmanını ve emeğini ortaya koyarak bir üretim gerçekleştirdi. Agrotech Sözleşmeli Tarım iş modelini daha detaylı tariflemek gerekirse; tarla, traktör, tecrübe ve iş gücü çiftçiden, diğer girdiler en uygun fiyatla Agrotech tarafından sağlanıyor. Ekim ve ekimden hasada kadar olan tüm süreçler Agrotech tarafından gerçekleştiriliyor. Sonuç olarak mahsulün Agrotech tarafından satın alınmasıyla birlikte çiftçiler sermaye kullanmadan kâr edebiliyorlar. Agrotech Sözleşmeli Tarım projesinin, tarım özel sektörü açısından en büyük katkısı sorumlu tedarik mantığıyla sürdürülebilirlik, verimlilik ve katma değer oluşturması. Ayrıca projenin diğer sözleşmeli tarım uygulamalarından farkı yalnızca büyük işletmeler lehine olmayan çiftçiyi de büyük ölçüde koruyan sözleşmelerin yapılması.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...

Ömer Fethi Gürer: Et ithalatıyla piyasanın dengesi bozuluyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi Hasan Erdal'ın...

“Gıda verimi dünyada yaklaşık yüzde 21 azaldı”

Türkiye Gıda Sanayii İşve­renleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademi­si’nin...