Zararlılarla mücadelede kullanılan akıllı böcekler gıda güvenliğini artırdı

Nar ihracatının önemli merkezlerinden olan Denizli’de, zararlılara karşı mücadelede ilk kez kullanılan akıllı böcekler gıda güvenliğini artırdı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığının 2022-2025 yıllarında uygulamaya aldığı “Biber, Turunçgil, Yaprağı Yenen Sebzeler, Nar, Ayva ve Bağda Kalıntı Eylem Planı” kapsamında Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2024 üretim sezonunda “Nar Kalıntı Eylem Planı” projesi uygulamaya konuldu. Bu kapsamda kimyasal mücadeleye alternatif doğa dostu biyolojik mücadelenin üreticilere benimsetilmesi, olumlu sonuçlarının anlatılması ve daha fazla çiftçiye ulaşması adına Pamukkale ilçesine bağlı Kocadere Mahallesi’nde tarla günü düzenlendi.

Akıllı böcekle mücadele yapılan tarlada düzenlenen etkinliğe Denizli Tarım ve Orman İl Müdürü V. Şehla Akpınar, İl Müdür Yardımcısı Saffet Üge, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan, Bitki Sağlığı Karantina Daire Başkanlığı Ziraat Mühendisi Hüseyin Akyazı, TriMail Biyolojik Tarım Genel Müdürü Dr. İsmail Atay, Hitaf Agro Genel Müdürü Fatih Tanyıldız, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Uzmanı Neşe Keskin, tarla sahibi İsa Çelbi, ilçe müdürleri ile teknik personelin yanı sıra davetliler ve üreticiler katıldı.

NAR BAHÇELERİNE SALINDI

Narda Kalıntı Eylem Planı kapsamında nar bahçelerinde zarar yapan turunçgil unlu biti zararlısına karşı biyolojik mücadele yöntemlerinden biri olan faydalı böcek uygulaması ile pestisit kalıntısının önlenmesi hedefleniyor. Zararlıyla mücadelede 75 bin adet Cryptolaemus montrouzieri (predatör), 148 bin 500 adet Leptomastix dactylopii (parazioit) faydalı böcek nar bahçelerine salındı.

Pamukkale ilçesi Kocadere Mahallesi’nde 2 bahçede ve Koruçuk Mahallesi’nde 1 bahçede olmak üzere toplamda 3 nar bahçesinde, 50 dekar alanda yürütülen proje ile 28 Mayıs 2024 tarihinde ilk böcek salımı yapıldı. Daha sonraki salımlar zararlı/faydalı böcek popülasyona ve iklim koşullarının uygunluğuna göre belirlenen tarihlerde yapılarak son faydalı böcek salımı 24 Ağustos 2024 tarihinde yapıldı. Böylece toplamda 6 salım gerçekleştirildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali Kapsamında Türkiye’nin İlk Sosyal Gastronomi Odaklı Tarım Zirvesi Düzenleniyor

Adana Valiliği kapsamında gerçekleşecek 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali...

TMO Ekim ayı hububat satış fiyatı açıklandı! Buğday, arpa fiyatlarına zam geldi!

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ekim ayı hububat satış fiyatlarını...

Hileli gıdayı üretende satan da sorumlu olacak

Gıdada taklit ve tağşişi önlemek için bir dizi düzenlemeyi...

Diyarbakır’da pamuk harmanda kaldı! “Tarihin en sıkıntılı dönemini yaşıyor”

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, pamuk üretiminde...