İrfan Yalın: Koleksiyoncunun kaleminden: Sirkenin kültür tarihi

Medeniyetinin kendisi kadar eski olan sirkeyi insan binlerce yıl boyunca değişik amaçlarla kullanmış; farklı tatlarda ve farklı renklerde üretilen sirkeler her dönemde sofralarda yer almış.

Sirke çok kültürde farklı koşullara uyum sağlayarak değişebilen çok yönlü bir ürün olarak çok farklı amaçlarla kullanılmış, insan doğadan topladıklarını sirke yaparak da değerlendirmiş.

Sirkenin tarihi üzerine yapılan çalışmalarda insanın sirke ile tanışmasını 10 bin yıl öncesine hatta firavunların bile olmadığı Mısır yaşamına götüren tezler var ama günümüze ulaşan Babil papirüsleri üzerinde yapılan araştırmalarda sirkenin M.Ö. 5000 civarında kullanıldığı görülmüş. Aynı yıllarda Perslerin de sirkeyi bildikleri kanıtlanmış.

Babilliler hurma sirkesini hem koruyucu hem de çeşni olarak kullanmışlar; sirkeye farklı otlar ve baharatlar ekleyerek tatlandırmayı denemişler.

Sirke, Anadolu ve çevresinde Hitit, Sümer, Yunan ve Roma medeniyetleri tarafından da üretilerek yoğun olarak kullanılmış; Mezopotamya kültürlerinde “ekşi bira” olarak adlandırılmış.

Antik yıllarda Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında “sirke” ticareti   yapılmış

Antik Mısır uygarlığı üzerinde yapılan arkeolojik çalışmalarda 5000 yıl önceye tarihlenen küplerde sirke izlerine rastlanılmış. Alınan DNA örneklerinde sirke karışımları bulunmuş; 11. ve 13. hanedanlardan kalma Mısır mezar resimlerinde görüldüğü şekliyle insanların farklı sirkeler yaptığı anlaşılmış. Antik Mısır diline sirke “hequa” olarak geçmiş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gıda ambalajlarına düzenleme yolda: Bildirmeyene ceza gelecek

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve görüşe sunulan taslağa göre...

Binlerce ıstakozu doğaya kazandırıyor

Prof. Dr. Umur Önal’ın öncülüğünde Çanakkale’de yürütülen bir proje...

Oğul Türkkan: Ekmeğimizle oynamayın!

Biz, toplum olarak ekmek severiz. Sulu yemeklere banmayı da,...

Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek: Orhan Şen ‘Sıradan bir hava olayı değil’ diyerek uyardı

Türkiye, yeni haftaya Balkanlar’dan gelen serin ve yağışlı havanın...