Bakan Yumaklı: 42 ilde 61 organize tarım bölgesi belirlendi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, büyük şehirlerin tarımsal ihtiyaçlarını karşılamak için kent tarımı uygulamalarını desteklediklerini belirterek, jeotermal enerji gibi kaynakların kullanıldığı 42 ilde 61 organize tarım bölgesinin belirlendiğini açıkladı.

Karaman’da elma hasadına katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin elma üretiminde dünyada 2. sırada, ihracatta ise 7. sırada olduğunu belirtti. Tarımsal üretimin pazarlama ayağının çok daha önemli olduğunu ifade eden Yumaklı, “Bunun için de teknolojinin tüm unsurlarını uygulamanız gerekir. Buradaki üreticilerimiz bu teknolojilerin geliştirilmesiyle ilgili de çok ciddi bir mesafe katetmiş durumdalar. Sadece elmayı değil, onlar için üretilen teknolojiyi de ihraç eder durumdalar. Tarımsal üretimin planlaması olmak üzere sözleşmeli üretim, işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması ve diğer birçok unsuru önümüzdeki dönemde hem üretimimizin arttırılmasını hem de kendi ihtiyacımızın üzerindeki üretimin ihracata konu olmasıyla ilgili çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

“600 milyon liralık idari para cezası kesildi”

Yumaklı, bir gazetecinin, nişasta bazlı şekerin sağlığa zararı nedeniyle şeker pancarının da planlı üretim modeline dahil edilip edilmeyeceği sorusuna “Tarımsal üretim planlamasına kendi kanunları olan ürünleri dahil etmedik. Çünkü onların ayrı bir dinamiği var ve o tarz bir yasal düzenleme bize çok vakit kaybettirecekti. Bu ürünlerin de münavebe başta olmak üzere uygulamalarımıza konu olduğunu söyleyebilirim. Arkadaşlarımız bunları mevcut planlama sürecine dahil edecekler. Fiili bir dahil olma bu. Bunun dışında özellikle sadece nişasta bazlı şeker konusu değil. Vatandaşımızın hijyen açısından, sağlık açısından ya da farklı sebeplerle aleyhine olacak her durumu engellemek adına bu denetimlerimiz devam edecek. Bununla ilgili de denetimlerimiz oldu. Usulsüzlükler, uygunsuzluklar tespit edildi. Bunlara ilişkin de yaklaşık 600 milyon liralık bir idari para cezası kesildi bu firmalara. Vatandaşımızın güvenilir gıdaya ulaşması, en doğal hakkıdır. Bu hakka ulaşmakla ilgili hiçbir engeli tanımıyoruz ve devlet olarak, bakanlık olarak bunların üzerine gitmeye devam edeceğiz.” yanıtını verdi.

“Bitkisel üretimde 1 Eylül’den itibaren önümüzdeki 3 yıl için bu söylediğim başlıklardaki ürün gruplarında üretim planlamasına geçtik”

Yumaklı, 1 Eylül itibarıyla geçilen planlı üretim modeliyle, ihtiyaç duyulan ürünlerin üretilmesi ve pazar imkanı olanların ihracatının yapılmasıyla üretici ve tüketicinin uğraması muhtemel zararların önüne geçileceğini belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bakandan ihracat açıklaması: Unda birinci, makarnada ikinciyiz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin dünyada un...

Gazi Kutlu: Şeker pancarı alım fiyatı ne kadar olacak? İşte tahminler

Bu yıl beklentim geçen yıl 1.885 TL olan fiyatın...

Cengiz Çakır: Tıbbî kenevir yönetmeliği (2)

12 Eylül 2024 tarihinde bu köşede yayınlanan yazıda yönetmeliğin...

Meteoroloji’den birçok il için sağanak uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, salı gününe ilişkin hava durumunu paylaştı....