Üzümde fiyat oyununa isyan

Manisa Sarıgöl’de iklim krizi nedeniyle üzümler dalında bozuldu. Çiftçilerin ürünlerini satmaya mecbur kaldığı içki fabrikaları ise alım fiyatlarını eritti. Ürünlerin alım fiyatları 1 haftada 18 TL’den 7 TL’ye düştü.

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde üzüm üreticileri özel şirketlere esir oldu. Üretici, iklim koşulları nedeniyle dallarında bozulmaya başlayan üzümleri içki fabrikalarına satmak zorunda kaldı. Firmalar ise durumu kendi lehlerine çevirerek üreticiyi mağdur ediyor.

Firmalar, üzümde alım fiyatlarını bir haftada 18 TL’den 7 TL’ye düşürdü. Bunun üzerine geçtiğimiz günlerde toplanan üzüm üreticileri durumu protesto etti.

İşçilerin protestosuna ziraat odaları ile CHP Manisa Milletvekilleri de destek verirken üreticiler “Bu fiyata satacağımıza ezeriz daha iyi” diyerek bir kamyon üzümü ezmişti.

Üreticilerin yaşadığı zorluklara dikkat çeken CHP Manisa İlçe Başkanı Nuri Sarı, “Bu yıl yoğun sis nedeniyle üzümler dalında bozuldu. Normalde üretici sofraya koyulacak üzümü 40 TL’ye satarken, şu an toplanan üzümler kurutamayacakları, sofraya koyamayacakları hale geldi. Ürünler bozulmadan önce üreticiye alım fiyatı olarak 18 TL biçen firmalar, bir hafta içinde git gide fiyatı düşürerek 7 TL’ye kadar indirdi, ‘Ne koparırsak kâr’ dedi. 7 TL’ye almak istedikleri üzümün maliyeti üreticiye 15 TL, bu da ürünü toplayan işçilerin günlük yevmiyesini dahi karşılamıyor” dedi. Üreticilerin, kamyonlarca ürünle fabrika önlerinde bekletildiğini vurgulayan Sarı, “Firmaya sorulduğunda ‘Şu an elimizde ürün var’ diyerek ürünleri daha fazla bekletiyorlar, ürünlerin daha da kötüleşmesini sağlayarak bir fiyat düşürme politikası uyguluyorlar” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bakandan ihracat açıklaması: Unda birinci, makarnada ikinciyiz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin dünyada un...

Gazi Kutlu: Şeker pancarı alım fiyatı ne kadar olacak? İşte tahminler

Bu yıl beklentim geçen yıl 1.885 TL olan fiyatın...

Cengiz Çakır: Tıbbî kenevir yönetmeliği (2)

12 Eylül 2024 tarihinde bu köşede yayınlanan yazıda yönetmeliğin...

Meteoroloji’den birçok il için sağanak uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, salı gününe ilişkin hava durumunu paylaştı....