Pamuk taban fiyatı tepkisi: Böyle devam ederse çiftçilik biter

Fatma Keber

Çukobirlik’in açıkladığı kütlü pamuk alım fiyatı üreticilerin tepkisine yol açtı. Pamuk üreticileri artan maliyetlere dikkat çekerek çiftçinin zarar edeceğini savundu.

Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarımsal Satış Kooperatifleri Birliği , 40 randıman kütlü pamuk alım fiyatını 24 TL/kg olarak belirledi. Pamuk üreticileri ve ziraat oda başkanları artan maliyetler karşısında fiyatın beklentilerin çok altında kaldığını ve çiftçinin zarar edeceği bir fiyat olduğunu savundu. Üreticiler, Çukobirlik’in açıkladığı 24 TL’lik fiyatın maliyetlerini karşılamadığını belirterek, fiyatların bir an önce revize edilmesini talep etti.

ÜRETİCİLER FİYATLARDAN MEMNUN DEĞİL

Çukobirlik’in açıkladığı 24 TL’lik pamuk fiyatı çiftçileri memnun etmedi. Pamuk üreticileri ve sektör temsilcileri, Çukobirlik’in açıkladığı pamuk taban fiyatına tepki gösterdi. Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da görüştüğümüz pamuk üreticileri, gelirlerinin maliyetlerini karşılamadığını belirterek çiftçiliği bırakma noktasına geldiklerini ifade ediyor. Ziraat odaları ise fiyatların iki yıl öncesine göre değişmediğini ve Çukobirlik ile görüşülerek fiyatların dengelenmesi gerektiğini vurguluyor.

ÇUKOBİRLİK’İN BELİRLEDİĞİ FİYAT ÇOK DÜŞÜK

Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan, Çukobirlik tarafından açıklanan fiyatların yeterli olmadığını belirterek, “Yüzde 40 randıman pamuk fiyatı kilo başına 24 TL, benekli sınıf pamuk ise 23 TL’den satın alınacak. Ancak bu fiyatlar yeterli değil. Maliyetler çok yüksek. Şu an beyaz pamuk kilosu en az 28-30 TL arasında olmalı. Benekli pamuk için ise 26-28 TL civarında bir fiyat bekliyorduk. Ancak belirlenen fiyatlar çok düşük. Devletin bir an önce müdahale etmesi ve fiyatların dengelenmesi gerekiyor,” dedi.

Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan

 

 ‘BİZ PAMUĞU İKİ YIL ÖNCE DE AYNI FİYATA SATMIŞTIK’

Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar ise Çukobirlik’in açıkladığı 2024 pamuk fiyatlarını eleştirerek, “Çukobirlik, 43 randıman kütlü pamuk için 24 TL fiyat açıkladı, ancak bu fiyat çiftçiyi tatmin etmiyor. Biz pamuğu iki yıl önce de aynı fiyata satmıştık. Bu durumda çiftçi nasıl ayakta kalacak?” diyerek tepki gösterdi. Ayrıca, Çukobirlik’in piyasayı dengelemek amacıyla müdahale alımı yapması gerektiğini belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bakandan ihracat açıklaması: Unda birinci, makarnada ikinciyiz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin dünyada un...

Gazi Kutlu: Şeker pancarı alım fiyatı ne kadar olacak? İşte tahminler

Bu yıl beklentim geçen yıl 1.885 TL olan fiyatın...

Cengiz Çakır: Tıbbî kenevir yönetmeliği (2)

12 Eylül 2024 tarihinde bu köşede yayınlanan yazıda yönetmeliğin...

Meteoroloji’den birçok il için sağanak uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, salı gününe ilişkin hava durumunu paylaştı....