Ayşegül Çoruhlu: Mor besinler neden ve nasıl sağlığa faydalı?

Koyu mor renkli besinlerin sağlığa faydalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama tam olarak bu faydanın sebebi ne? Biyokimyasal olarak mor besinler neden hastalıkları önlemeden uzun yaşamı desteklemeye kadar bu kadar etkili? Bu hafta mor renkli besinlerdeki bitkisel içerikleri inceleyeceğiz. Mor renkli besinler ne yapar?

Antioksidan etki

Öncelikle mor besinler güçlü bir antioksidandır. En ideal yaşam halimizde bile her saniye serbest radikal üretiriz. Yaş ilerledikçe, kötü beslenme ve yaşam şeklimizle bu miktar artar. Mor besinler, günlük bedensel işlevler sırasında üretilen serbest radikalleri nötralize eden güçlü bir antioksidandır. Sigara içme, sağlıksız beslenme gibi kötü yaşam tarzı alışkanlıkları ve çevre kirliliğine yanıt olarak vücutta serbest radikal hasarı hızlanır. Kontrol altına alınmadığında serbest radikallerin, hücrelere zarar verebildiği ve hastalıklara sebep olabildiği biliniyor. Yaşlanmanın 14 farklı biyokimyasal mekanizmalarından biri olan serbest radikallere bağlı oksidasyonu (paslanma) engellemede mor besinleri tüketmek etkili. Antioksidan ve fitonutrient açısından zengin bitkisel gıdaların tüketilmesinin, yetişkinleri yaşa bağlı birçok hastalıktan koruyan antioksidan, antikarsinojenik ve antitümör faydaları sağladığı pek çok yayında gösterilmiştir.

Mesela, İspanya’daki Sevilla Üniversitesi Farmakoloji Bölümü tarafından yayınlanan araştırmaya göre; mor besinlerdeki resveratrolün son yıllarda sağlam bir şekilde araştırılan en çarpıcı biyolojik aktivitelerinden biri kanser-kemopreventif potansiyeli oldu. Yakın zamanda kanserojenezin çok adımlı sürecini çeşitli aşamalarda engellediği ortaya çıktı: Tümörün başlangıcı ve ilerlemesini yavaşlatmada etkili.

Enflamasyonu azaltma

Pro-inflamatuar medyatörlerin sentezini ve salınımını inhibe ederek enflamasyon tepkisinin aşağı düzenlenmesini içerdiğine inanılıyor.

Kalp damar sağlığı

Mor besinlerin iltihap giderici etkisi nedeniyle ateroskleroza (kan akışını kesen atardamarların kalınlaşması), yüksek LDL “kötü kolesterol”e, kan pıhtılarının oluşumuna ve kalp krizine karşı koruma sağladığı belirlendi. Daha fazla tüketmek, dolaşımın iyileştirilmesine yardımcı oluyor.

Resveratrol, tümöre bağlı neo-angiogenez, yani tümörü besleyecek yeni damar oluşumunu engellerken, normal damarların esnekliğini korumada yardımcı. HDL üzerine olumlu etkileri var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

1 milyar 962 milyon 46 bin lira tarımsal destekleme ödemesini çiftçilerin hesaplarına aktarılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 1 milyar 962 milyon...

Türkiye ‘La Nina’ etkisine giriyor

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), dünya genelinde hava sıcaklıklarını düşüren...

Sanıldığı gibi değilmiş… Vitamini azalmıyor artıyor!

Meyve, sebze, et... Daha pek çok gıda öğesini taze...

Tarım Kredi Marketlere genel müdür bulmakta zorlandılar emlakçıyı genel müdür yaptılar!

Tarım Kredi Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın, Tarım Kredi Marketlere...