Bahadır Özgür: Bodrum ve Milaslılar dikkat: Hollanda bağlantılı dev yağma

Herkesin gözü, Bodrum-Milas arasındaki arazilerde. Uzun zamandır burasına adeta ‘yeni bir Bodrum’ inşa etmek için çabalıyorlar. Şimdi yeni bir imar harekatı daha başlattılar. ‘1. Etap’ dedikleri imar planı ormanı, meraları, su kaynaklarını ve bölgede tarımla geçinenleri tehdit ediyor. İşin ucu Hollanda’da kurulu bir gayrimenkul yatırımcısı şirkete kadar uzanıyor.

Bodrum ve Milas, iki ilçe aynı anda yeni bir tehlike ile yüz yüze. Şu sıra herkesin gözü sinsice iki ilçe arasındaki arazilerde çünkü. Planların biri deşifre olurken, bir diğeri devreye giriyor. Daha önce Ali Ağaoğlu’nun, Tuzla Sulak Alanı’nın dibine kurmak istediği 4.4 milyon metrekarelik ‘turizm kenti’ büyük tartışma çıkarmıştı. Davalar açıldı. Şimdi aynı bölgede ucu Hollandalı bir sermaye grubuna uzanan yeni bir plan yürürlüğe konuluyor.

Bodrum-Milas sınırları içinde Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, buradaki Çamseki Mevkii için 1/5000 nazım ve 1/1000 uygulama imar planlarını hazırlayıp, 16 Nisan 2024 günü askıya çıkardı.

Şu haritada her şeyi görebilirsiniz: İmara açılan yer, sınırı azaltılan koruma alanı, Limak’ın madeninin katlettiği Akbelen, tehlike altındaki su kaynakları…

Yeni bir imar rantının yolu adım adım şöyle döşeniyor:

2007’de 25 köyün de yer aldığı 257 bin 560 dönümlük bir alan, Fesleğen Kültür ve Turizm Bölgesi ilan edildi. 2009’da burada yer alan Çamseki Mevkii’ni kapsayan 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı hazırlandı. Böylece ilk adımı, plan bütünlüğü hiçe sayılarak atıldı.

İLK PLANLAR İPTAL: DANIŞTAY’DAN DERS GİBİ KARAR

2016 yılına gelindiğinde imar planları yapıldı. Muğla Barosu dava açtı. Planlar 2019 yılında Danıştay tarafından iptal edildi. Gerekçe ders gibiydi: Sadece Çamseki Mevkii için plan yapılması anlaşılamamıştır. Yeni inşaat alanları oluşturulmaktadır. Yapılaşma doğal yapıyı tahrip edecektir. Uzun vadede bölgede kırsal yaşam ve tarım son bulur. Nüfus yoğunluğu iyi irdelenmemiştir. Zaten su sıkıntısı çekildiği ve su kaynaklarının kısa zamanda tükeneceği ortadadır.

2019’da sinsice bölgenin sınırları değiştirildi.

En üst yargı mercii daha ne desin. Lakin sinsi amaç için derhal ikinci bir adıma geçildi. Ne yaptılar biliyor musunuz? Toplamı 257 bin 560 dönüm olan Fesleğen Kültür ve Turizm Bölgesi’nin sınırını, 134 bin 426 dönüm olarak daralttılar. Bölgeden çıkarılan yerin tam da Limak’ın kömür madenleri için katlettiği İkizköy Akbelen ormanlarına komşu olması bir tesadüftü herhalde!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...

Ömer Fethi Gürer: Et ithalatıyla piyasanın dengesi bozuluyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi Hasan Erdal'ın...

Murat Ülker “Gıda verimi dünyada yaklaşık yüzde 21 azaldı”

Türkiye Gıda Sanayii İşve­renleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademi­si’nin...