Danilo Zanna: Bir tatlıdan çok daha fazlası

Cassata Siciliana, tatlıdan öte Sicilya’yı yansıtan bir simgedir. Her diliminde, Sicilya’nın zengin tarihi, farklı kültürlerin etkisi ve yerel halkın yaratıcılığı saklıdır. Bu nedenle cassata’yı tatmak, Sicilya’nın ruhunu ve lezzetlerini keşfetmek anlamına gelir. Sicilya’nın kültür elçisi cassata’nın geçirdiği evrimi ve tarifini yazdım bu hafta.

Cassata Siciliana, Sicilya mutfağının en değerli hazinelerinden biri. Bu eşsiz tatlı yüzyıllar boyunca birçok kültürün etkisi altında gelişmiş ve bugünkü formuna kavuşmuş. Araplar 9’uncu yüzyılda Sicilya’ya gittiklerinde yanlarında badem, şekerkamışı ve narenciye gibi pek çok yeni malzemeyi de götürdüler. Sicilya’nın bereketli toprakları, bu yeni malzemelerin kolayca yetişmesine olanak sağladı ve yerel mutfağın zenginleşmesine katkıda bulundu. Cassata’nın ilk versiyonu bu dönemde ortaya çıktı. Ricotta peyniri, şeker ve badem gibi basit malzemelerle yapılan tatlı, zamanla İtalyanlar tarafından geliştirildi.

11’inci yüzyılda Normanlar Sicilya’yı fethettiğinde, tarifin gelişiminde bir diğer önemli dönüm noktası yaşandı. Normanlar, cassata’ya, pan di spagna (sünger kek) ekleyerek dokusunu ve lezzetini zenginleştirdiler. Sünger kek daha hafif bir yapı kazandırdı ve tatlıyı daha çekici hale getirdi. Ayrıca bu dönemde cassata’nın kalıp kullanılarak şekillendirilmesi geleneği de başladı.

Rönesans dönemi, süslemelerinin ve zenginliğinin arttığı bir dönem oldu. Marzipan (badem ezmesi) bu dönemde tatlıya eklendi ve cassata sadece bir lezzet şöleni olmaktan çıkıp aynı zamanda görsel bir sanat eserine dönüştü. Rönesans’ın getirdiği estetik anlayış cassata’nın renkli şekerlemeler ve narenciye kabuğu şekerlemeleriyle süslenmesini sağladı. Bu süslemeler ona sadece görsel bir çekicilik katmakla kalmadı, aynı zamanda Sicilya’nın canlı ve renkli kültürünü de yansıttı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek: Orhan Şen ‘Sıradan bir hava olayı değil’ diyerek uyardı

Türkiye, yeni haftaya Balkanlar’dan gelen serin ve yağışlı havanın...

Emek yoğun sektörlerde üretici iflas bayrağını çekiyor: Kazanamıyorsak üretmeyelim

Şehriban Kıraç Zarar eden sanayiciler, çiftçiler vites düşürüyor. Çiftçi tarlasını...

Samsun’da gal arısına dayanıklı kestanenin hasadı başladı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilen ’Kestane...

Pembe rengi ile ünlenen Meyil Obruk Gölü tamamen kurudu

Konya'da karstik yapısı ve yaz mevsimine doğru pembe renge...