Peynirde gıda güvenliği için yeni düzenleme

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun, yeni peynir tebliği taslağının taklit ve tağşişi engelleyeceğini belirterek, “Bu yeni tebliğle gıda güvenliğinin sağlanmış olacağı ve haksız rekabetin önüne geçileceğini düşünmekteyiz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, gıda güvenliğinin sağlanması ve haksız rekabetin önüne geçmek için hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği Taslağı” görüşe sunuldu.

Eritme peynirlerin satışında yeni düzenlemeye gidilen tebliğe göre, bu peynirlerin, tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar ve Abaza peyniri gibi geleneksel ve yöresel peynirlerle, coğrafi işaret olarak tescil edilmiş peynirleri çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilerek piyasaya arz edilmesine izin verilmeyecek.

Eritme peynirinin etiketinde, en az 3 milimetre punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak gıda adı belirtilecek. Çeşnili peynirlerde ise toplam çeşni oranı yüzde 6 olarak uygulanacak.

“EN SON TEKNOLOJİ CİHAZLAR KULLANILMALI”

Konuya ilişkin, değerlendirmelerde bulunan Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun, mevcut Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’nin 8 Şubat 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, bakanlığın, gıda güvenilirliğinin temini, tüketicinin yanıltılmasının ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla söz konusu tebliği ihtisas alt komisyonu çalışmalarıyla güncellemeyi amaçladığına işaret etti.

Coşkun, ülkede özellikle peynirde taklit ve tağşişin çok fazla yapıldığına dikkati çekerek, taklit ve tağşiş yapan firmaların, mevzuata uyumlu üretim yapan firmalar için haksız rekabet oluşturduğunu ve halk sağlığını olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gıda ambalajlarına düzenleme yolda: Bildirmeyene ceza gelecek

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve görüşe sunulan taslağa göre...

Binlerce ıstakozu doğaya kazandırıyor

Prof. Dr. Umur Önal’ın öncülüğünde Çanakkale’de yürütülen bir proje...

Oğul Türkkan: Ekmeğimizle oynamayın!

Biz, toplum olarak ekmek severiz. Sulu yemeklere banmayı da,...

Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek: Orhan Şen ‘Sıradan bir hava olayı değil’ diyerek uyardı

Türkiye, yeni haftaya Balkanlar’dan gelen serin ve yağışlı havanın...