Gazi Kutlu: Yeni destekleme modeli hayvancılığın kurtuluşu mu, tekrarlanan sözler mi?

Yeni destekleme modeli desteği dedikleri şey aslında bazı kalemlerde destekleri artırırken bazı kalemlerde düşürmeleri. Bu yıl dağıtılacak para yaklaşık 20 milyar lira. Birilerinin desteğini kesip diğerinin cebine koymaya yeni model denmez.

Ülkemizde yaşanan her hayvancılık krizi sonrası hep yeni bir program açıklanır. Dönemin tüm bakanları önümüzdeki iki, üç yıl içinde hayvancılık ithalatının biteceğini ifade eder. Bakanlar atanır, değişir ama bizim makus talihimiz değişmez. En son Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 2024-2028 yıllarında uygulanacak 10 maddelik “Hayvancılık Yol Haritası”nı açıklamıştı. O gün basın toplantısında yol haritasının “temel”, “yönlendirici” ve “verimlilik” esaslı olduğunu belirtmişti.

Mevcut sistemde desteklerin değişeceğine ve yeni kriterlere göre katsayı uygulamasına geçileceğine işaret etmişti. Örnek olarak, bir kadın tarafından işletilen aile işletmesinde buzağı başına mevcut modelde 2 bin 68 lira destek alınırken yeni sistemde ilave verilen aile işletmesi, kadın desteği ve diğer verimlilik destekleriyle 5 bin 200 lira alınacağını, ayrıca ari işletme olursa desteğin 7 bin 900 liraya kadar çıkacağını açıklamıştı. İşte o gün açıklanan modelin nasıl olacağına dair karar 26 Temmuz 2024 günü Resmi Gazete’de “2024-2026 Yılları Arasında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar” adıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayınlandı. Bu kararda büyükbaş, küçükbaş, arılı kovan desteği, ipekböceği ve su ürünleri desteğinin ne kadar ve ilave desteklerin hangi kriterlerde katsayısının ne olacağı belirtildi. Bu yeni destekleme modelinde ilk defa verilen destekler vardı. 41 yaşından gün almamış genç ve kadın çiftçilere, oğlak ve kuzuya temel destek, aile işletmelerine temel destek oranında, doğduğu aile işletmesinden kesime giden erkek sığırlara, ari işletmelerde doğan dişi buzağılara, gezgin arıcılık yapanlara ve birinci derece örgüt üyesi yetiştiricilere ilave destek veriliyordu.

Ayrıca süt ve besi havzaları oluşturularak burada üretim yapan yetiştiricilere ilave destek veriliyordu. Süt havzası olarak Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli illeri seçilmişti. Besi havzası olarak da Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Şırnak, Tunceli ve Van ili seçilmiş. Hem süt hem de besi havzası seçilen Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş ve Tunceli illeri seçilmişti. Sizin de dikkatinizi çekmiştir. Tüm bu iller başkent Ankara’nın doğusunda olanlar. Bir tane bile batıda süt besi havzası seçilen il yok.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

17 Ekim listesi: Sağlığı tehlikeye düşürecek peynirler

Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘natamisin tespiti’ nedeniyle sağlığı tehlikeye...

Fikri Türkel: İklim değişikliği olmasaydı tarımsal verim nasıl olurdu?

Farklı konularda araştırmalar yayınlayan “Our World in Data”, geçen...

Bakan Yumaklı duyurdu: IPARD III programı ile 211 projeye 1,9 milyar lira hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "IPARD III Programı...

Mine Ataman: Tarım kredilerinin dönüşünde sorun yok, toprağa mühendislik ekiyoruz

Pazarlar daralıp, karlılıklar azalırken katma değerli tarımsal üretim için...