Gümüşhane elmasında hasat başladı

Kokusu, rengi, biçimi ve tadı birbirinden farklı 24 çeşit elmanın yetiştiği Gümüşhane’de elma hasadı başladı.

Kokusu, rengi, biçimi ve tadı birbirinden farklı 24 çeşit elmanın yetiştiği Gümüşhane’de elma hasadı başladı.

Yüksek rakımı, temiz havası, kirlenmemiş toprağı ve sıra dışı iklim yapısıyla topraklarında yetişen sebze ve meyvelerin ayrı bir aroma ve lezzeti olan Gümüşhane’de yaklaşan kış mevsimi öncesinde elmalar toplanarak ahşap sandıklara dolduruluyor. Hakkında onlarca yüksek lisans tezi hazırlanan, adına türküler yakılan Gümüşhane elmalarında hasat mevsiminin son günleri yaşanıyor. Ekim ayının son günlerinde “göbek” elmasıyla son bulacak hasat, yüksek rakımlı bölgelerde ise daha önce tamamlandı.

Merkeze bağlı Boyluca köyünde eşiyle birlikte yıllar önce Almanya’dan gönderdiği paralarla diktirdiği elma ağaçlarının hasadını gerçekleştiren 80 yaşındaki Hacı Günday, merdiven yardımıyla çıktığı ağaçlardan topladığı elmaları sepetlere dolduruyor. Eşi Aliye Günday ise sepetteki elmaları içerisine gazete kağıdı serilen ve kış boyunca “elma damı” denilen soğuk bir alanda saklayacakları yere konulmak için yapılan ahşap sandıklara diziyor.

Gümüşhane elmasının oldukça meşhur olduğunu, mevsimlerin değişmesi ve çevresel faktörler nedeniyle son yıllarda verimlerinde düşüş olduğunu kaydeden Hacı Günday, elma ağaçlarını Almanya’da gurbetçi olarak çalıştığı dönemde para göndererek diktirdiğini söyledi. Her yıl bu mevsimlerde topladıkları elmaları topladıktan sonra komşularına verdiğini ve sattığını ifade eden Günday, “Göbek elması, misket, gelin elması, susuz elması burada meşhur elmalarımızdı. Eskiden Gümüşhane elmasını kendimiz yetiştiriyorduk. Kendi çekirdeğimizden dikiyorduk” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Yumurta fiyatlarına zam

Yumurta fiyatları yeniden tırmanmaya başladı. Yumurta üreminde önde gelen...

Çanakkale’de orman yangını: Köylerde tahliye başladı

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde çıkan orman yangını nedeniyle Tuzla ve...

Traktörle başlayan aşk, samanla kalbe yazıldı

https://youtu.be/cdfFlO2aF2E?feature=shared Kastamonulu çiftçi Yusuf Koca, saman balyalarıyla eşinin ismini ve...

TZOB Başkanı Bayraktar: Şap hastalığı bu yıl daha ölümcül!

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, 2025’in ilk yarısında tarım sektörünün...