Domates yararlı bağırsak bakterilerini artırıyor!

Araştırmacılar, hayvanlardaki olumlu bulguların insan çalışmalarını garanti ettiğini söylüyor.

Araştırmacılar, iki hafta boyunca domates ağırlıklı bir diyet benimsemenin bağırsak mikroplarının çeşitliliğini artırdığını ve bağırsak bakterilerini hayvanlarda daha uygun bir profile doğru değiştirdiğini buldu. Araştırma ekibi, kısa süreli bir müdahale ile bu sonuçları gözlemledikten sonra insanlarda benzer çalışmalara ilerlemeyi planlıyor.

Yakın zamanda sütten kesilen on deneme hayvanı standart bir diyetle beslendi. Deneme grubundaki on deneme hayvanı da, yiyeceğin %10’u domateslerden yapılan dondurularak kurutulmuş bir tozdan oluşacak şekilde beslendi.

Lif, şeker, protein, yağ ve kaloriler her iki diyet için de aynıydı. Kontrol ve deneme grupları popülasyonları ayrı yaşadılar.

Çalışma başlamadan önce ve ardından diyete başlandıktan yedi ve 14 gün sonra alınan dışkı örneklerinde hayvanların bağırsaklarındaki mikrobiyal topluluklar tespit edildi.

 

Yapılan ilk çalışma!

Ekip, örneklerde bulunan tüm mikrobiyal DNA’yı sıralamak için metagenomik adı verilen bir teknik kullandı. Sonuçlar, domates ağırlıklı diyetle beslenen hayvanların mikrobiyomlarında iki ana değişiklik gösterdi. Bağırsaklarındaki mikrop türlerinin çeşitliliği arttı ve memeli mikrobiyomunda yaygın olan iki bakteri türünün konsantrasyonları daha uygun bir profile kaydı.

Mikrobiyomda bulunan Bacillota’ya (eski adıyla Firmicutes) kıyasla Bacteroidota (önceden Bacteriodetes olarak biliniyordu) filumunun bu daha yüksek oranının, olumlu sağlık sonuçlarıyla bağlantılı olduğu ortaya koyuldu.

Domatesler, genellikle diyetlerde sebze alımının yaklaşık %22’sini oluşturuyor ve önceki araştırmalar, domates tüketimini kardiyovasküler hastalıklar ve bazı kanserler gibi çeşitli durumların gelişme riskinin azalmasıyla ilişkilendiriliyor.

Araştırma ekibi “Bu bulgular, domates tüketiminin mikrobiyomu nasıl etkileyebileceğine dair ilk araştırmamızdı ve hangi mikropların mevcut olduğunu ve bu domates müdahalesiyle göreceli bolluklarının nasıl değiştiğini tanımladık” diyor.

Ekip ayrıca insan deneylerinin daha net sonuçlar vereceğini düşünüyor.

Kaynak: www.gidahatti.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

“Türkiye’de gizli açlık var”

DSÖ’ye göre, Türkiye’de beslenmeye bağlı sağlık problemlerinin orta düzeyde...

Tarım Bakanlığı ithal etle fiyatları bu şekilde mi düşürecek? 14 markete 1520 ton ithal et satıldı!

Tarımdan Haber, Et ve Süt Kurumu’nun Polonya’dan ithal ettiği...

Eray Özer ,Sadece savaşmayı bilenler gezegenin sonunun geldiğini görmüyor

İklim Zirvesi zengin ülkelerin fakir ülkelere yılda 300 milyar...

Zeytin üreticisi sıkıntılı! Günlük 3 bin liraya çalışacak işçi bulamıyorlar

Aydınlı zeytin üreticileri çalışacak eleman bulamamaktan şikayetçi. "Günlük 3...