Büyükşehir’den Aspir Üretimi İçin Önemli Adım!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından, bünyesinde bulundurduğu Oğuzeli Biyogaz Enerji Santrali arsasının bir bölümünde tohum elde etmek için ekilen aspirin ilk hasadı yapıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de katıldığı aspir hasadından elde edilen tohum, oluşturulan proje kapsamında ekim için çiftçiye dağıtılacak.   

Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 2 sene önce faaliyete aldığı Oğuzeli Biyogaz Enerji Santrali’nin arsasında katı ve sıvı hayvansal atıkları kullanarak yüzde yüz doğal olarak tohum elde etmek amacıyla aspir yani yabani safran yetiştirme denemesinde başarı yakaladı. Gaziantep gastronomisinde önemli yer tutan ve özellikle yoğurtlu yemeklerde kullanılan aspirin üretimi için elde edilen tohumlar çiftçilere sözleşmeli dağıtılacak, hem birim alanda çiftçinin elde edeceği gelir arttırılması sağlanacak, hem de şehrin aspir ihtiyacı karşılanacak. Elde edilen ilk ürünlerin hasadına ise Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, Milliyetçi Hareket Partisi Gaziantep İl Başkanı Muzaffer Çelik katıldı. Oluşturacağı “Aspir Tanıtım ve Üretim Projesi” ile de tohumların Şahinbey ve Oğuzeli çiftçileriyle beraber yapılacak ekimlerle bölge tarımına yeni bir ürün kazandırmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, yağmurun az olmasıyla beraber kuraklığın çiftçinin etkilememesini ve ekonomik refah seviyesini yükseltmeyi hedefliyor.

Kurağa dayanıklı ve ortalama yağ oranı yüzde 30 ile yüzde 50 arasında değişebilen bir yağ bitkisi olan aspir bitkisi, içeriğindeki omega 6 ile linoleik asit sayesinde vücudun dengesini korumaya ve kolesterolü dengelemeye yardımcı oluyor. Kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltan aspir, damar sertliğini önlediği ve vücut direncini arttırdığı biliniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bu sene 70 – 80 TL’nin altında kiraz satılamaz

Kemalpaşa ilçesinde Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, artan maliyetlerin...

Wall Street Journal yazdı: Dünyanın bu kadar ıslanmasının nedeni ne?

Doğu Afrika'dan Avustralya'nın güneydoğusuna kadar, beklenmedik bölgelerdeki olağandışı şiddetli...

Brezilya’dan Yemen’e kahvenin kaleleri sorunlarla boğuşuyor

İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini kahve çekirdeği üretiminde de görmek...

Prof. Dr. Aykut Gül: Tohum gerçeği ve dezenformasyon

Tohum, tarımsal üretimin temel girdisi. Ne kadar yüksek teknolojiye...