Fatoş Karahasan: Tarımın geleceği için gençleri teşvik etmeliyiz

BM’nin yayınladığı güncel rapora göre son 50 yılda dünya nüfusunun 3 kat artmasıyla kentleşme oranı, yüzde 30’dan yüzde 56’ya yükseldi. 8 milyar olan dünya nüfusumuzun da 2050’de 10 milyar olacağı tahmin ediliyor.

Son 200 yılda gezegenimizin sıcaklığı 1,1 derece arttı. Bu da iklim dengesizliğiyle birlikte tüm dünyadaki yangınların 2 kat, kuraklık, sel ve taşkınların da 3 kat artışına sebep oldu.

Yapılan projeksiyonlar 2050 yılına kadar dünyada gıda talebine dayalı üretim artışının yüzde 65’i bulacağını, tarımsal üretimin de en az 2 katına çıkartılması gerektiğini gösteriyor.

OECD’nin Tarım Sektörü Raporu’na göre dünya işgücünün yüzde 26,9’u; Avrupa işgücünün yüzde 29,6’sı; Türkiye’de ise yüzde 17,8’si tarım sektöründe istihdam ediliyor. İnceleme dönemleri itibarıyla tarımsal istihdamın hem dünyada hem de Türkiye’de azalış trendinde olduğu görülüyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin Tarım Sektörü Raporu’nda ise 2022 yılında 45 yaş altı tarımsal istihdamın %23 gerilediğine yer veriliyor.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de alarm zilleri çalıyor. Gençlerin tarım sektörüne kazandırılması hayati öneme sahip. Anadolu Efes’in Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliğiyle 2024 yılının şubat ayında başlattığı Sürdürülebilir Tarım ve Etki Girişimciliği eğitim programı önemli bir model sunuyor.

Bugüne kadar 2600 kişinin kayıt yaptığı program mevcut ve gelecek nesillerin refahını güvence altına alan, doğayla uyumlu gıda üretimine yönelik sürdürülebilir bir yaklaşım kazandırmak ve gıda krizine karşı sürdürülebilir tarım uygulamaları vasıtasıyla yenilikçi fikirler yeşertmek amacıyla tasarlandı. Ücretsiz ve online eğitim programı ile üniversite öğrencilerine ve Anadolu Efes’in paydaşı çiftçilerin ailelerine sürdürülebilir tarım konusunda bilgi, farkındalık ve yetkinlik kazandırılması hedefleniyor.

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir basın buluşmasında Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes CEO’su Onur Altürk ve Anadolu Meraları CEO’su Yasemin Kireç arpa üretimi özelinde neler yapıldığı hakkında ayrıntılı bilgi paylaştılar.

Ülkemizde maltlık arpanın en önemli alıcısı konumunda olan Anadolu Efes’in iklim krizi karşısında daha dirençli ve dayanıklı ekosistemler oluşturmak için çalıştığını belirten Onur Altürk, “Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bazı illerde 3 arpa çiftçisinden 2’sinin Anadolu Efes çiftçisi olduğunu gururla söyleyebilirim. Tarım, yaptığımız işin en kilit noktasında yer alıyor ve bunun öneminin bilinciyle hareket ediyoruz.” yorumunu yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kahverengi kokarcadan zarar gören üreticiler için borç yapılandırma talebi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcadan zarar gören...

TESK Başkanı: Her yıl 23 milyon ton gıda israf ediliyor

Kuraklık ve iklim değişikliği gibi mevsimsel faktörlerle birlikte gıda...

Fem Güçlütürk: Doktor hobisi olarak meyve sebze

İkisi de profesör olan bir doktor ve bir bahçe...

Şemsa Denizsel: Bir kış salatası: Kereviz

Geçen akşam bir misafir menüsü için yepyeni bir salata...