Bu yıl belirlenen 107 bin ton rekoltenin üzerine en az 20 bin ton daha fazla kayısı olduğu belirtiliyor. Sektör temsilcileri, bir ay önce 150 liradan alıcı bulan kuru kayısı kilosunun, rekoltedeki artıştan dolayı 120 liraya gerilediğini ifade ettiler.
Bu yıl kayısı rekoltesindeki artış, fiyatların geri çekilmesine yol açtı. Malatya’da bu yıl açıklanan 107 bin 517 ton kayısı rekoltesi, geçen yıla göre yüzde 38,9 artış olarak kayıtlara geçti. Ancak, çevre illerden gelecek olan ürün ve önceki yıldan devreden stoklarla beraber bu yıl 150 bin tonu aşan bir kuru kayısı rekoltesinden bahsediliyor.
Bu yıl açıklanan kayısı rekoltesinin tahmin edilenden daha fazla olduğunu belirten sektör temsilcileri, Özbekistan başta olmak üzere diğer üretici ülkelerde de rekoltenin yüksek olması fiyatları geri çektiğini aktarılıyor. Temsilciler, bir ay önce bir kilo kuru kayısının 150 liradan satarken, rekoltedeki artıştan dolayı bugün fiyatın 120 liradan işlem gördüğü aktarılıyor. Yaş kayısının kilogram fiyatı ise 20 ile 30 lira arasında değişiyor. Bu yıl yevmiye fiyatı ise 1100 lira seviyesinde bulunuyor.
Kuru kayısının yüzde 90’ı ihraç ediliyor
Kayısının bir tarım ürünü olması ve insan hayatında çok kısıtlı yer aldığını vurgulayan temsilciler, fiyatının da yüksek olduğunda ise üründe ciddi anlamda bir tüketim probleminin yaşandığı kaydediliyor.
Böylece tüketiciye ulaşım gittikçe zorlaştığını ve raf fiyatları ile hammadde fiyatı arasında 3 kat farkın oluştuğu belirtiliyor. Kuru kayısının yüzde 90’nın ihraç edildiğini ifade eden temsilciler, ithalatçının belirleyici bir aktör olarak bulunduğu aktarılıyor. Mahsulün bol olduğu dönemlerde üreticinin eli zayıflıyor, az olduğu zaman ise ithalatçının eli zayıflıyor.