Fatoş Karahasan: Tarım topraklarının yüzde 88’i sağlıksız. Acil çözüm gerekiyor

Eti Burçak ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) 2008 yılından beri tarımsal sürdürülebilirliğe katkıda bulunmak amacıyla birlikte çalışmalar yürütüyorlar. Ortak projeler hazırlayarak ülkemizde tarımın daha verimli hale gelebilmesi için çaba gösteriyorlar. 

Ne yazık ki, Türkiye’deki tarım topraklarının yüzde 88’i sağlıksız bir durumda. Bu yüzden öncelikle toprağımızın sağlığını korumamız ve artırmamız gerekiyor. Eti Burçak ve WWF-Türkiye tarım topraklarının iyileştirilmesi amacıyla 2020 yılında başlattıkları “Sağlıklı Toprak Hareketi” projesiyle, çok değerli örnek çalışmalara imza atıyorlar.

Geçtiğimiz hafta, Eti Türkiye CEO’su Ercan Öz, WWF-Türkiye Genel Müdürü Ömür Kula, önümüzdeki dönemde atacakları adımları Eti Burçak’ın yeni marka elçisi Kıvanç Kasabalı’nın da katılımıyla gerçekleşen toplantıda basın mensuplarıyla paylaştı.

Ercan Öz’ün verdiği bilgiye göre kuruluş WWF ile birlikte yürüttükleri çalışmalara 15 yılda 20 milyon dolarlık bir kaynak ayırdı. “Sağlıklı Toprak Hareketi” projesi önümüzdeki dönemde “Toprak Gönüllüleri” açılımıyla devam edecek.

Bu kapsamda, Eti Burçak ve WWF-Türkiye Toprak Gönüllüleri önce İç Anadolu bölgesinde Konya, Ankara, Eskişehir, Çorum, Yozgat ve Sivas illerine gidecekler. Bu illerimizdeki çiftçileri tarlalarında ziyaret edecekler ve onlara uygulamaları toprak koruma yöntemleri eğitimleri verecekler.

Doğrudan ekim yakıtta yüzde 85, işçilikte yüzde 70 tasarruf sağladı

Eti Burçak WWF-Türkiye ekipleri geçtiğimiz dönemde, Sağlıklı Toprak HarekEti projesi kapsamında Eskişehir’in Çifteler ilçesinde 52 dekarlık pilot alanda doğrudan ekim çalışmaları başlatmıştı. Çifteler Ziraat Odası’na bu yöntemi denemek isteyen çiftçilerin ortak kullanımına sunulmak üzere doğrudan ekim makinesi hibe edilmişti. Zaman içinde çiftçilerin sayısının artmasıyla birlikte, toprak işlemesiz tarım uygulama alanı yaklaşık 40 kat büyüdü ve 2050 dekarlık alana yayıldı. Proje kapsamında 4 yıldır pilot tarlalarda hayata geçirilen koruyucu tarım uygulamalarıyla çiftçiler yakıttan yüzde 85 ve işçilikten de yüzde 70 tasarruf sağladı.

Eti Burçak & WWF Türkiye, Sağlıklı Toprak HarekEti Projesi süresince alanında uzman akademisyenlerin katkılarıyla 3 farklı rapor hazırladı. ‘Türkiye’de Tarım Arazilerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği’ başlıklı raporda, ülkemizdeki tarım arazilerinin mevcut durumu ile sürdürülebilir ve onarıcı tarım yöntemlerine yönelik önerilere yer verildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

17 Ekim listesi: Sağlığı tehlikeye düşürecek peynirler

Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘natamisin tespiti’ nedeniyle sağlığı tehlikeye...

Fikri Türkel: İklim değişikliği olmasaydı tarımsal verim nasıl olurdu?

Farklı konularda araştırmalar yayınlayan “Our World in Data”, geçen...

Bakan Yumaklı duyurdu: IPARD III programı ile 211 projeye 1,9 milyar lira hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "IPARD III Programı...

Mine Ataman: Tarım kredilerinin dönüşünde sorun yok, toprağa mühendislik ekiyoruz

Pazarlar daralıp, karlılıklar azalırken katma değerli tarımsal üretim için...