Prof. Dr. Aykut Gül: Planlı üretime herkes katkı koymalı

Aşırı kutuplaşmanın olduğu dönemler­de sağlıklı tartışmalar yapmak, ortak akılla hareket etmek maalesef pek müm­kün olamıyor.

Paydaşların bir araya geldiği, yüz yüze ko­nuşabildiği ortamlarda, bu kutuplaşma bir ölçüde kırılabildiği için, mesafe alınabiliyor.

Oysaki sanal dünyada, klavyelere acıma­sızca basıldığına, her şeyi yıkıp devirmek için koşullanıldığına şahit oluyoruz.

Tarımsal üretim planlaması, tarım sektö­ründe, Cumhuriyet tarihinin en önemli pro­jelerinden… Önceki yazılarımızda da sıklık­la vurguladığımız üzere, “Planlamanın Plan­lanması” aşaması başarı ile hayata geçirildi.

Planlama noktasında millet olarak iki uç noktada kaybediyoruz: Ya hiç planla­ma yapmadan “göç yolda düzülür” man­tığıyla hareket ediyoruz ya da planlama­yı abartıp bir türlü eyleme geçemiyoruz. Oysaki Jeff Bezos, ihtiyacınız olan bilgi­lerin %70’ine ulaştığınızda işe koyulun, der. Hemen şunu da belirtmeliyiz ki bü­yük bir ülkeyiz, iklim ve toprak yapımız yüzlerce farklı tarımsal ürünü yetiştirmeye uygun. Bu kadar farklı ürünün, çok sayıda teknik, ekonomik ve sosyal kısıtlar altında planlanabilmesi konusunda elbetteki haklı endişeler var.

Başlangıçta 13 stratejik ürün

Tam da bu konuda Bakanımızın yaptığı açıklamalar endişelerimizi gideriyor. Bu üretim döneminden itibaren 13 stratejik üründe planlamanın başlayacağını söylü­yor Sayın Bakan.

Bu ürünler; hububat (buğday, arpa, dane mısır), yağlı tohumlar (pamuk, so­ya, ayçiçeği, kanola, ispir) ve baklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut). Bunlara, halkımızın günlük kullanımında önemli ye­ri olan patates, soğan ve yem bitkilerini de dahil. Hemen planlamanın kapsamının da­raltıldığı gibi bir çıkarımda bulunmayın. Ba­kanlık kaynaklarına göre seçilen bu ürünler, toplam tarla bitkileri alanının yüzde 80,7’si­ne karşılık geliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

3.3 Milyar Liralık Destekleme Ödemesi Bugün Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 3 milyar 305...

Bitkisel üretimde 2025 zor geçecek: TÜİK verileri kayıpları gösteriyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2025 yılına ilişkin ilk bitkisel...

Bu yaz meyveye uzaktan bakacağız

Zirai don nedeniyle meyve üretiminde milyonlarca ton kayıp yaşanacak....

Beyaz altın ekiminde sona gelindi

Beyaz altın olarak tanımlanan çeltik ekiminde sona doğru... Karabük'te...