Doğru üretim teknikleri ile vahşi sulamadan vazgeçilerek modern yöntemlerin artması gerektiğini belirten İlkay Ünal, tarımın geleceğinin verimli yatırımlara bağlı olduğunu söyledi.
Susuzluk ve iklim krizi tüm dünya için geleceğin kırmızı alarm veren başlıca konusu. Türkiye de elini çabuk tutmaz ve önlem almaz ise ciddi sorunlarla karşılaşacak. Bu sebeple tarım arazilerinin korunması hatta büyütülmesi; bu yapılırken de doğru ürünün, doğru yerde, doğru tekniklerle verimli bir şekilde üretimi şart. Bu ilerleme sağlanır ise şu günlerde gündemde olan, “Limonun kilosu tarlada 1 lira, markette 100 lira” tartışmaları da son bulabilir.
“Türkiye 78 milyon hektar araziye sahip, üçte birinde (23-24 milyon hektar) tarım yapılabiliyor. Bu alanları büyütmeli, daha verimli kılmalıyız” diyen Yıldızlar Yatırım Holding bünyesindeki İstanbul Gübre Sanayi (İGSAŞ) Genel Müdürü İlkay Ünal, “Topraktan maksimum verim elde edebilmek için, kısa ve orta vadeli tarım politikalarına uygun ürün ekimi yapılması çok kritik. Doğru araziye, doğru ekim ile çiftçimizin verimlilik sorunu giderilebilir” dedi.
Tarımda bir diğer büyük sorun da sulama. Türkiye’de tüketilen suyun yüzde 70-75’i tarıma -sulamaya- gidiyor. Vahşi sulama dediğimiz yüzey sulama yapılıyor Türkiye’de, ciddi su kaybı var. İlkay Ünal, “Tarımda damla sulama, yağmurlama, basınçlı sulama gibi daha verimli ve tasarruflu yöntemlere evrilmeliyiz. Bu yöntemler son yıllarda yayılıyor ve tabi bu da yatırım gerektiriyor. Ama her şeyden önce alışkanlıkların değişmesi gerek” diye konuştu.
300 bin kadın çiftçi
Türkiye’de 2023’de tüketilen gübre miktarı 8.5-9 milyon ton olurken; bunun 6.5 milyon tonu tarımda, 2.5 milyon tonu da endüstride kullanıldı. Tarımda tüketilen gübre ise 6-7 milyon ton aralığında. Ünal, bu noktada, “Türkiye’de kayıtlı çiftçi sayısı son 10 yılda 150 bin kişi artarak 2.3 milyon kişiye çıktı ki bu ilginç bir durum. Bu rakamın 2 milyonu erkek, 300 bini kadın çiftçi. Gerçekten tarım yapan çiftçi sayısı kaç bunu bilemiyoruz. Kaçı aktif, kaçı sahada bilmiyoruz” dedi.