Alarko Şirketler Topluluğu CEO’su Ümit Nuri Yıldız, hesap uzmanlığı, SSK genel Müdür Yardımcılığı görevleri sonrası 24 yıl çalıştığı Alarko Şirketler Topluluğu’nda, 2021 yılında CEO’luk görevine atandığında durumu gözden geçirdi:
– Alarko Şirketler Topluluğu’na ilk başladığımda taahhüt grubunun payı yüzde 50-60 dolayındaydı. Şu anda yüzde 7 civarına indi. Ama bu sefer de enerjinin payı çok arttı, yüzde 85-90’ları buldu. Yatırımları çeşitlendirmekte yarar var.
Topluluk CEO’su olarak ilk aldığı kararlardan biri “Strateji Başkanlığı” kurmaktı:
– Durumumuzu inceleyelim, gerekirse danışmanlardan görüş alalım. Belki 2-3 yeni sektöre girmemiz gerekebilir.
Bu arayış sırasında grubun ortakları Garih ve Alaton ailelerinin de onayıyla, Hillside markasıyla bulundukları turizm tesisi yatırımına odaklanma kararı alındı:
– Turizm grubumuz yüksek performansını koruyor. Her yıl bir öncekine göre daha iyi performans gösteriyor. Bodrum Gündoğan’da ikinci Hillside’ı açalım. Haziran 2025’te bitirmeyi planlayalım.
Hillside markasını yurtdışına taşıma konusuna da bakıldı:
– Maldivler’de renovasyona bile ihtiyaç duyulmayacak bir tesis var. Onu satın alabiliriz.
Söz konusu iki yatırımın maliyeti hesaplandı:
– Maldivler’deki tesis 120-130 milyon dolara mal olabilir. Bodrum Gündoğan’da da eski bir otel var. O bize uyacak gibi görünüyor. 90 milyon dolarlık yatırımla oteli neredeyse tamamen yıkıp yeniden yaparız. Ülkemiz turizmine kazandırırız.
Geçenlerde Alarko Holding’in İstanbul’daki merkezine gittim, CEO Ümit Nuri Yıldız’la sohbet ettim. Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Garih de, selamlaşmak üzere yanımıza uğradı, sonra biz Ümit Nuri Yıldız’la sohbeti sürdürdük. Yıldız, turizmle ilgili planlarını anlatıp sürdürdü:
– Turizmde hedefimiz 2030 yılına kadar Hillside’ı 5 veya 6 otellik bir zincir haline getirmek. Yurtdışı ve yurtiçi karışık yol almak istiyoruz. Sonraki 2-3 otelin biri yurtdışı, 2’si yurtiçi olacak şekilde düşünüyoruz. Tabi, pazara göre fikir değişebilir.
Pandeminin de etkisiyle tarıma yönelme kararı aldıklarını bildirdi:
– Daha çok kontrollü, modern sera tarımına girmek istedik. Tarıma kurumsal yatırım yapanlar vardı ama yan iş gibi giriliyordu. 40-50 dönüm, 100 dönüm gibi. Biz daha iddialı hedefle yola çıktık, 2030 yılına kadar ülkemizde 5 bin dönüm modern sera kurmayı planladık.
İnovatif iş modelleriyle, yapay zeka kullanarak, Türkiye’nin avantajlarını da dikkate alarak, Hollanda benzeri adımlar atmayı hedeflediklerini kaydetti:
– Bu hedeflerimiz doğrultusunda yol aldık. Jeotermal işletme ve arama ruhsatlarımızı da tamamladık. Türkiye’nin en büyük modern seracısı haline şimdiden geldik.