Levrek ve deniz börülcesi aynı ortamda yetiştiriliyor

Elif Ergu Demiral

Su ürünleriyle bitki yetiştiriciliğini buluşturan bir çalışma başladı. Metro Türkiye Muğla’da kurduğu akuaponik sistemiyle levrek ve deniz börülcesini aynı sistem içinde yetiştiriyor.

Sürdürülebilir balıkçılık alanında öncü işler yapıyor Metro. Deniz Koruma Konseyi MSC sertifikalarına sahip, aynı şekilde Su Ürünleri Yönetim Konseyi (ASC) sertifikalarına sahip üreticilerle çalışıyor. Yıllar önceki lüfer kampanyasını hatırlarsınız. Boyu 24 santimetrenin altındaki balıkları almayarak, soyu tükenme tehlikesi altındaki çinekop, sarıkanat ve lüfer konusunda farkındalık yaratmışlardı.

35 yıldır Türkiye’de hizmet veren Metro, akuaponik yönteminin uygulandığı ’Sudan Doğan Gelecek’ adını verdiği yeni projesiyle balıkçılıkta sürdürülebilirlik alanında bir yeniliğe imza atmış oldu.

Peki tam olarak ne yaptıklarını merak edenler için detaylandıralım: Akuaponik sistemi su kalitesi, sıcaklık ve hastalık yönetimi gibi faktörler üzerinde daha fazla kontrol uyguluyor. Bir levreğin 14-15 ayı bulan yetişme süresi bu sistemle dokuz aya kadar düşüyor.

Metro Türkiye, bu çalışmayı hayata geçirirken Muğla’da kurduğu kapalı devre akuakültür sistemi (RAS) ile tasarlanan tesisin tasarımı ve tedariki için Danimarka merkezli Alpha Aqua ve Türkiye’deki ortakları Nordic ve balık üreticisi Hatko Su Ürünleri ile işbirliği yaptı.

Bu çalışmayla ilgili detaylı bilgileri, Metro Türkiye Satın Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç verdi:

“Denizlerdeki balık stoklarının ve türlerinin korunması amacıyla sürdürülebilir balıkçılığı 2010 yılından beri satın alma politikamızın odağında tutuyoruz. Sadece denizlerimizdeki değil çiftliklerde yetiştirilen balıkların da sürdürülebilirlik yaklaşımıyla ele alınması gerekiyor. Sudan Doğan Gelecek adını verdiğimiz bu projede bitkiler, balık tanklarından gelen zengin içerikli su ile yetiştiriliyor. Bu, balıklar ve bitkiler arasında karşılıklı fayda sağlayan bir ilişki yaratarak kapalı döngü bir ekosistemi ortaya çıkarıyor. Ülkemizde sürdürülebilir balıkçılığın öncüsü olarak bu sistemle levrek ve deniz börülcesi üretimine adım attık. Muğla’da inşa edilen tesiste, levrek üretiminde ‘Yediği Önünde Yemediği Yarında’ projesinde olduğu gibi deniz balığı oranı azaltılmış ve alg yağı içeren yem kullanacağız. Bu özel yem ile Omega 3 bakımından daha zengin balıklar üreterek, sağlıklı beslenmeye de katkıda bulunuyoruz. Tesisin kısa sürede tamamlanmasının ardından ilk balık hasadının dokuz ay içerisinde gerçekleşmesini ve ilk ürünlerimizi Metro Premium markamızla gelecek yılın ilk aylarında raflara taşımayı planlıyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Millet ucuz et kuyruğunda ESK kâr ediyor

Sofrasına et koyamayan vatandaş, ucuz et alabilmek için saatlerce...

Üç haftada Avrupa’nın reddettiği ürünler: Buğday ekmeği, organik nohut unu, kahve…

AYŞEGÜL KASAP Son üç haftada Türkiye’den Avrupa’ya gönderilen 20 ürün...

Pazarda açlık havası var

Yurttaş ekonomik krizin gölgesinde çarşı, pazar alışverişinden uzak duruyor....

“Dünyada satılan balın yarısı sahte”

Taklit ve tağşişin en fazla olduğu ürünlerden biri olan...