Mevsim de işe yaramadı: Menemen yemek cep yakıyor

Şehriban Kıraç

Yaz mevsimi olmasına rağmen haziran ayında çarliston biberin fiyatı yüzde 34, domatesin fiyatı yüzde 4 arttı. Menemen enflasyonu yıllık bazda yüzde 58.55’e çıktı.

Menemen endeksi 642.30 seviyesine çıkarken TÜFE-Gıda aylık olarak yüzde 1.55’lik artış gösterdi ve yıllık yüzde 69.89 seviyesine yükseldi. Gıda-ÜFE de Haziran ayında yüzde 1.76 olarak TÜFE’nin üzerinde gerçekleşti.

Haziran ayı menemen enflasyonu yumurtada görülen yüzde 11’lik, soğanda gerçekleşen yüzde 18’lik azalış nedeniyle çarliston biberdeki yüzde 34’lük ve domatesteki 4’lük artışa rağmen aylık yüzde 4.02 olarak gercekleşti. Yıllık ise ile yüzde 58.55’e çıktı. 12 aylık menemen enflasyonu ortalaması ise yüzde 51.10 oldu.

ASGARİ ÜCRET ERİYOR

Menemen Endeksini hazırlayan Beykoz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Özdurak’a göre, azalan mevsimsel iyileşmeyi bir kenara bırakırsak, fiyatlama davranışlarında ve enflasyon beklentilerinde düzensizlikler devam ediyor. Özellikle hal fiyatlarıyla pazar fiyatları arasında ciddi ayrışmalar devam ediyor. Asgari ücretin kaç kere arttırılması gerektiği tartışmaları da gümden olmaya devam ederken asgari ücretin menemen enflasyonu karşısında eriyen görüntüsü cevabı net olarak veriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Türkiye, sofralık zeytin üretiminde Mısır’ı geride bırakarak zirveye yerleşti

Dünya genelinde ağaç varlığı açısından İspanya’nın ardından ikinci sırada...

Çiftçilerin borcu 1 trilyona koşuyor

Çiftçilerin bankalara olan borçları 631 milyar TL’den 927 milyar...

Meteoroloji’den 31 il için sarı kodlu uyarı: Sağanak ve kar yağışı bekleniyor

Meteoroloji, 10 Nisan hava durumu raporunu yayımladı. 31 il...

Patates ihracatında ciddi artış! İşte ocak-şubat döneminde son durum

Türkiye'nin bu yıl ocak-şubat aylarındaki patates ihracatı, geçen yılın...