Sincan Kooperatifi, Avrupa Birliği desteğiyle üyelerine ‘Makine Parkı’ kurdu

“Önceden tarım araçlarını kiralardık, ama artık biçerdöveri de diğer makineleri de ücretsiz bir şekilde kullanabiliyoruz, projenin çok faydasını gördük”

Kastamonu’da bir kooperatifin Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle biçerdöver aldığını duyunca hemen TKDK’ya gittim. Bizim de biçerdöver için hibe almak istediğimizi söyledim. Düzgün bir projeyle başvurduğumuz takdirde hibeyi alabileceğimizi söylediler.”

Ziraat Odası Başkanı ve Sincan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Gülmez hikâyenin nasıl başladığını böyle anlatıyor. Biçerdöver almayı kafasına koyan Gülmez, 2020’de 7 kişiyle Sincan Kooperatifi’ni kuruyor. Aylar süren hazırlığın ardından ‘Başak Makine Parkı’ projesiyle Avrupa Birliği (AB) destekli hibe için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) başvuruyor.

Sincan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Gülmez

“Yönetim kurulumuzda hem 40 yaş altı hem kadın hem de ziraat mühendisi iki arkadaşımınız olduğu için TKDK’nın puanlama sistemine göre 90 puan alarak birinci olduk ve Ankara’daki ilk biçerdöver projesi için hibe almaya hak kazandık” diyor Zekeriya Gülmez.

Bin metrekarelik park

Proje, AB’nin kırsal kalkınma (IPARD) programını uygulayan TKDK’dan yüzde 75 hibe desteği alıyor. Gülmez’in ilk işi ise üreticilerin hayalini kurduğu biçerdöveri almak oluyor ve daha sonra da bin metrekarelik bir alana Başak Makine Parkı’nı kuruyor.

Kooperatifin üye sayısı kısa zamanda iki katına çıkıyor ve şimdi 14 üye, -biçerdöver dahil- makine parkındaki tarım makinelerini ücretsiz kullanabiliyor.

Makineler, kooperatif üyeleri tarafından ücretsiz olarak kullanılıyor
Makineler, kooperatif üyeleri tarafından ücretsiz olarak kullanılıyor

Yönetim Kurulu üyesi ve Ziraat Mühendisi Sevcan Kaplan, “Sincan Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi kooperatifimize destek oluyor” diyor. Kooperatif ayrıca farklı gübre ve tohumlarla üretim denemeleri de yapıyor. Proje kapsamında 200 çiftçinin makine parkındaki tarım araçlarıyla 6 bin dekar araziyi işlemesi hedefleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Patatesi, soğanı yurt dışından alıyoruz!

Yerli tarım politikasının çökmesi, Türkiye’yi en temel gıda ürünlerinde...

Çay ve buğdayda düşük fiyat nedeniyle düş kırıklığı sürerken sırada fındık var

Karadeniz’in en önemli ürünü fındıkta hasat zamanı yaklaştı. Dünya...

Bu lezzetler zihnimizden siliniyor, neden?

Toplumumuzun tat ve koku hafızasına yüklenen pek çok lezzet...

Melih Altınok: Ticaret Bakanı’yla limonu ve Hal Yasası’nı konuştuk

İki gündür tarladan 1.5 TL'ye çıkıp tezgâhta 50-100 TL'den...