Mısır fiyatları yüzde 10, buğday yüzde 16 düştü

Chicago’da mısırın kile fiyatı kritik 4 dolar seviyesine indi, buğdayın haziran ayındaki kaybı yüzde 16 seviyesinde gerçekleşti. Uzmanlara göre fiyatlar kısa ve orta vadede destek bulmakta zorlanacak.

Küresel tarım emtialarında düşüş eğilimi ABD’den gelen verilerle derinleşiyor.

Mayıs ayında kuraklığın getirdiği fiyat artışları, Kuzey yarımkürede iyileşen hava ve ekili alanların büyümesiyle tersine döndü. Chicago’da mısırın kile fiyatı kritik 4 dolar seviyesine indi, buğdayın haziran ayındaki kaybı yüzde 16 seviyesinde gerçekleşti.

ABD’de 91.5 milyon dönüm ekili alan

Dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından ABD’de mısır ekimi alanların arttığı gösteren veri fiyatları zayıflatıyor. USDA’nın verilerine göre mısır ekimi 91.5 milyon dönüm olarak gerçekleşti. Analistler mısır alanlarının 90.3 milyon dönüm olmasını bekliyordu. Bu arada, USDA’ya göre, 1 Haziran itibarıyla ABD’deki mısır stokları geçen yılın aynı dönemine göre daha yüksekti. ABD’li mısır yetiştiricilerinin çiftliklerdeki stokları, otuz yılı aşkın süredir yılın bu döneminde en yüksek seviyede.

Küresel üretim artıyor

Mısırı baskılayan bir diğer açıklama Uluslararası Tahıl Konseyi’nden (IGC) geldi. Konseyi (IGC), özellikle Brezilya’nın mahsulüne ilişkin iyileşen görünüm nedeniyle, 2024/25 küresel mısır üretimine ilişkin tahminini 3 milyon ton artırılarak 1 milyar 223 milyon tona çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Akdenizli zeytinyağını eli titreyerek tüketiyor

Kuraklık ve sıcak hava dünyanın en büyük üreticisi İspanya’nın...

6 ayda marketlere zam yağdı

TÜİK’e göre gıda fiyatları 6 ayda yüzde 25.25 arttı....

İrfan Donat: III. Dünya Savaşı çıkarsa gıda cephaneliği hazır mı?

Stratejik tarım ürünlerinin küresel üretim, stok ve ticareti iki...

SUDER: Türkiye’de pet şişelerin kapak rengi suyun çeşit ve içeriğini göstermez

SUDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı, Türkiye’de pet şişelerinin...