Ece Ataer: Hayvanları neden kurban ediyoruz

Eski tarım kültürünün bir parçası olan kurban geleneğinin bugüne kadar gelmiş olması insanı şaşırtıyor.

İnsanlık tarihinde amaç, biçim, içerik yönünden bazı farklılıklar olsa da neredeyse tüm dinlerde “kurban” ibadetine rastlanır. İslam’ın doğuşundan çok önce Mezopotamya, Anadolu, Mısır, Hint, Çin, İran, İbrani dinlerinde; genellikle hasat zamanı, çeşitli törenlerle üst bir varlığa kurban sunma ritüeli vardır. İnsanlar; üretemedikleri ürünleri, yetiştiremedikleri av hayvanlarını kendilerine verdiği için Tanrı’ya karşı şükran görevlerini yerine getirmek, minnettarlıklarını göstermek için kurban sunmaya başlamışlar; ayrıca bazı kültürler de bunu kutlamışlardır.

Kurban; doğa üstü varlıkların sevgisini kazanıp onlardan beklenenleri güvence altına almak veya onlardan gelebilecek kötülüklerin önüne geçmek ya da asgari düzeye indirmek için Tanrı’ya sunulan bir armağan olarak da düşünülebilir.  İnanca göre ondan gelebilecek cezalardan korunma, işlenen günahlardan arınma gibi duygularla da kurban kesilir.

Hayvanları neden kurban ediyoruz - Resim : 1

 Kurban Geleneğine Farklı Açılardan Bakalım…

İlkel toplumlarda ortak yemeğe oturmak, sosyal bir görevdir. Din tarihçilerinden bazıları, özellikle eski Sami, Arap adetlerinde komünyon yemeklerindeki alışkanlıkların bugün devam ettiğini ileri sürerler.

Toplumun dinî kimliği kazanması, bireylerin kutsalla bütünleşmesi için komünyon yemeği bir gereklidir. Kan hayatın temelidir; bunun için totem sayılan hayvanın kanı akıtılmalı, eti yenilmelidir. Katılımcılar mutlaka hayvandan yemek zorundadırlar. Bu sayede onunla bütünleştikleri gibi içlerindeki kötülükleri de dışarıya atarlar. Bu ritüel, çeşitli aşamalardan geçerek zamanla Tanrı’ya yaklaşmak için sunulan kurban haline gelmiştir. Eski Yunan’da Dionysos ayinlerinde, her yıl bahar şenliklerinde kurbanın parçalanıp yenilmesi olağandır.

Hayvanları neden kurban ediyoruz - Resim : 2

Ayrım yapmaksızın neredeyse bütün dinlerdeki kurbanların totem yemeğinden kaynaklandığı kabul edilmektedir. Zamanla totem kurbanının yerine insan kurbanının geçtiği, süreç içerisinde toplumsal hayatın gelişimi ile insan hayatının güvence altına alındığı, böylece insan yerine hayvanın geçtiği savunulmaktadırlar. Bu süreçte toteme atfedilen kutsallık, kurban hayvanına transfer edilmiştir. Totem hayvanı yenmiş, kutsallığı abartılarak tabulaştırılmıştır. Kutsalla ilişki kurmak çoğu zaman insanı psikolojik olarak rahatlatan, arındıran bir eylem olarak değerlendirilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Verim kaybı yüzde 50’yi buldu: Ayçiçeği üreticisine uyarı

Trakya'da ayçiçeğinde yaşanan kuraklık nedeniyle bazı bölgelerde yüzde 50'lileri...

Anket sonuçlandı: Ekonomistler eylül ayında yüzde 2,09 aylık enflasyon bekliyor

Türkiye İstatistik Kurumu, 3 Ekim Perşembe günü eylül ayı...

Gıda ihracatı sekiz ayda 15 milyar dolara dayandı!

Ağustos 2024’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,3...

Hamsi, istavrit ve palamutta mikroplastik

Karadeniz ve Marmara’da ekonomik değeri olan 19 balık türünde...