Pakete giren balığın birim fiyatı yüzde 100 arttı

Geçen yıl 1.7 milyar dolar olan su ürünleri ihracatında bu yılki hedef 2 milyar doları yakalamak. Sektörün 2030 hedefi ise 5 milyar dolarlık ihracat gelirine ulaşmak. Sektör, daha fazla katma değer yaratmak ve dış pazarlarda rekabet edebilmek için finansman ve ‘kur’ desteği istiyor.

Dünyada en çok ticareti yapılan gıda ürünlerinden su ürünleri pazarında Türkiye’nin gücü hızla yükseliyor. Su ürünleri ihracatında dünyada 26’ncı olan Türkiye, üretiminin yüzde 80’ini başta Avrupa olmak üzere Japonya, Rusya gibi 100’ün üzerinde ülkeye ihraç ediyor.

Geçen yıl 1.7 milyar dolar olan su ürünleri ihracatında bu yılki hedef 2 milyar doları yakalamak. Sektörün 2030 hedefi ise 5 milyar dolarlık ihracat gelirine ulaşmak. Bu yıl Çin, Tayland gibi alternatif pazarlara da çıkarma yapmaya hazırlanan su ürünleri sektörü, daha fazla katma değer yaratmak ve dış pazarlarda rekabet edebilmek için finansman ve ‘kur’ desteği istiyor.

Balığın ham haline göre Türk somonundan yapılan fümenin yüzde 100 katma değer sağladığını söyleyen İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, levrek ve çipura filetosunun da bütün balığa göre yüzde 80-90 birim fiyata katkı sağladığını kaydetti. Sektörün üretim tesislerinin çok gelişmiş olduğu yorumunu yapan Sagun, “Avrupa gıda sağlığı hijyen standartlarının üzerinde, her tür katma değeri üretebiliyoruz” dedi.

Ancak Oğulcan Sagun’un ifadeleriyle her sektörde olduğu gibi su ürünleri sektörü de yeni yatırımlar için finansman desteğine ihtiyaç duyuyor. “İhracatçı olduğumuz için ihracat destekli krediler çok işimize yarıyor” diyen Sagun’a göre, Türk lirası faizlerinin böyle yüksek olduğu bir ortamda rekabetçi olabilmek çok zor. Sagun, “Özellikle Türk somonunda (trout) Şili, levrek ve çipurada rakibimiz Yunanistan. Şu an rekabetçi olmakta zorlanıyoruz” yorumunu yaptı.

Sasu, soslu ton balıklarıyla online satışta

Türkiye’nin ton balığı hammaddesini ithal ettiğini dile getiren Sasu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, “Kilosu 2 dolara aldığımız balığı işleyip katma değer katarak 6.5 dolara satıyoruz” dedi. Firma olarak Moğolistan, Senegal, Fildişi sahilleri, Gabon, Maldivler, Hindistan ve Avrupa ülkelerine ürün verdiklerini açıklayan Yamanyılmaz, Afrika ve Orta Asya’yı da porföye kattıklarını belirtti.

Avrupa ülkelerindeki perakende noktalarında Sasu ürünlerinin rafta olduğunu dile getiren Yamanyılmaz, Türkiye’de ise yeterince raflara girememekten yakındı. Türkiye’deki CarrefourSa ve Migros’un perakende raflarında yer verilmediğini söyleyen Yamanyılmaz, toptan bölümlerde olduklarını aktardı. Yamanyılmaz, online satışlara ağırlık verdiklerini ve dijital kanallarda fiyatların daha uygun olduğunu söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bakan Yumaklı duyurdu: IPARD III programı ile 211 projeye 1,9 milyar lira hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "IPARD III Programı...

Mine Ataman: Tarım kredilerinin dönüşünde sorun yok, toprağa mühendislik ekiyoruz

Pazarlar daralıp, karlılıklar azalırken katma değerli tarımsal üretim için...

Tarımda kokarca alarmı!

Karadeniz Bölgesi’nde fındık rekoltesi ve randımanında ciddi kayıplara neden...

Türkiye’nin patates ambarlarında hasat başladı: 56 bin dekar alandan 300 bin ton ürün bekleniyor

Türkiye’nin patates ambarlarından olan Bitlis’in Ahlat ilçesinde yemeklik ve...