Melih Baş: Dünya Arı Günü 2024

Birleşmiş Milletler 2017’de bir Dünya Arı Günü (World Bee Day) belirledi. Memleketi olan Slovenya’da, 18. yüzyılda modern arıcılık tekniklerinin geliştirilmesi konusunda öncülük yapan apiarist Anton Jansa’nın doğum günü olan 20 Mayıs seçildi bu amaçla.

DÜNYA ARI GÜNÜ’NÜN AMACI

Arılar, kimi ürünleri (bal, balmumu, arı sütü, polen, propolis) üretmenin yanı sıra tozlaşmaya aracı olarak, bitkilerin ve besin ürünlerinin yeniden üremesine katkıda bulunur. Diğer tozlaşmaya katkıda bulunan türler gibi arılar da insan faaliyetlerinin giderek artan tehditleri altındadır. Arılar salt tozlaşmaya katkıda bulunmazlar, aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SGA) kapsamındaki biyoçeşitliliğin korunmasında da kritik rol oynarlar. Çevresel risklerin, yerel ekosistemlerin sağlığının bir nöbetçisi niteliğinde olan arı kolonilerinin varlıkları tarımsal mücadele ilaçlarından etkilenebilmektedir.

Arıların tozlaşmadaki önemleri, sürdürülebilir kalkınmaya katkıları ve karşı karşıya oldukları tehditler gibi hususlarda farkındalık yaratmak amacıyla BM tarafından tasarımlanmıştır.

ARICILIK

Arıcılık, bal arısı kolonilerinin, bir kovanda beslenerek ve gerekli bakımının yapılarak, bu koloninin çoğalmasını sağlamak ve nektar salınımlarının olduğu dönemlerde ilk hedef bal olmakla birlikte yanı sıra arı sütü, bal, polen, propolis gibi arı ürünlerinin elde edilmesi ile tarımsal bir kazanç sağlayan ekonomik bir meslektir. Bu işi yapan kişilere ise arıcı denilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

5 Milyar 496 Milyon Liralık Destekleme Ödemesi Yarın Hesaplara Aktarılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 5 milyar 496...

Zorlu iklim şartları fiyatlarda artışa neden olacak

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği mali genel kurulunu...

Özel ve İmamoğlu çiftçilerin cezasını ‘kardeş payı’ yaptı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yozgat’ta çiftçilere kesilen cezayı...

Yumurtaya dokunduktan sonra elinizi mutlaka yıkayın!

TÜGİS Bilim Kurulu, Dünya Sağlık Haftası’nda salmonella bakterisine dikkat...